U region stigao i brazilski soj koronavirusa: Može zaraziti osobe koje su preležale infekciju drugim sojem koronavirusa?

U Hrvatskoj je otkriven novi, brazilski soj koronavirusa, odnosno varijanta B.1.1.28, i to u Laboratoriju za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković. Radi se novoj varijanti koja je nedavno otkrivena uz britansku i južnoafričku verziju.

Premda se zahvaljujući ograničenjima i restrikcijama brojevi novozaraženih, ne samo u Hrvatskoj, smanjuju, stručnjake zabrinjavaju nove varijante koronavirusa od kojih je jedna upravo detektirana u Hrvatskoj.

Iz Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković (IRB) izvijestili su da je od ukupno 50 analiziranih uzoraka u jednom uzorku potvrđena mutacija u proteinu šiljku na položaju E484K. Uzorci su prikupljeni i analizirani tijekom prosinca 2020., te siječnja i veljače 2021. godine. Prikupljeni su uzorci iz tri hrvatska grada – Zagreba, Čakovca i Osijeka, a brazilski soj potvrđen je na uzorku iz Zagreba, koji je uzorkovan 30. siječnja 2021.

Međutim, stručnjake brine što istraživanja zasad pokazuju da je ova varijanta zaraznija, odnosno da se lakše prenosi. S druge strane, nema dokaza da uzrokuje ozbiljnije kliničke slike pri razvoju bolesti, piše CNN.

Brazilska varijanta je prvi put detektirana u Japanu kod četvero ljudi koji su bili na putovanju u Brazilu. Zasad sve ukazuje na to da se pojavila krajem 2020. u Manausu, najvećem gradu Amazone, a ubrzo je postala dominantna u tom gradu kao i u nekoliko drugih južnoameričkih gradova, piše NY Times.

Istraživanja su tek počela pa je sve oko nove varijante još uvijek na razini pretpostavke, no neki primjeri pokazuju da se varijantom B.1.1.28 osoba može zaraziti i ako je preboljela infekciju drugim sojem koronavirusa.

Virusni imunolog Luka Čičin-Šai, rekao je kako ga brinu brazilski i južnoafrički soj jer je za njih jasno da postoje naznake da ih imunološka memorija stečena prethodnom infekcijom teže prepoznaje.

-Njih treba pratiti kako bi vidjeli hoće li oni doista biti problem i inficirati ljude koji su već prethodno preboljeli virusnu infekciju, rekao je Čičin-Šain.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79