U registar pedofila u RS-u upisano preko 20 osoba

U registar pedofila u RS-u upisano preko 20 osoba


Registar pedofila u Republici Srpskoj uspostavljen je u cilju zaštite djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorištavanja, te sprečavanje lica koja su pravosnažno osuđena za ta krivična djela da ponovo izvrše isto ili slično krivično djelo. Registar pedofila vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Podaci o ovim licima u Srpskoj nisu javno dostupni, ali će uvid imati svi kojima su neophodni za rad, poput škola, sportskih ogranizacija ili organa uprave. U registar pedofila u Srpskoj upisana su i lica, koja su pravosnažno osuđena za krivična djela protiv polnog integriteta izvršena na štetu djece i maloljetnih osoba, prema zakonima koji su prestali da važe.

Izmjene i dopune Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece usvojene su prije tri godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U registar pedofila upisuju se osobe nakon izdržane kazne.

Počinioce pomenutih krivičnih djela koji su upisani u registar pedofila, u Srpskoj očekuje stalni nadzor.

Prati se njihovo kretanje te ograničava pristup vrtićima, školama i mjestima gdje se okupljaju djeca.

Registrovani pedofili imaju i obavezu prijavljivanja napuštanja mjesta boravka, ne mogu se zaposliti na mjestima gdje borave djeca, a podatke o njima imaju škole, sportske ogranizacija ili organi uprave.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija