U ribarnici u Stocu gdje je izbila zaraza radi skoro 120 radnika: U izolaciji i uposlenici Hitne službe

Sljedećih dana epidemiološka situacija u općini Stolac, a time i u cijelom Hercegovačko neretvanskom kantonu, mogla bi se naglo pogoršati. Naime, problem sa širenjem koronavirusa mogao bi nastati jer se novi klaster pojavio u tamošnjoj tvornici ribe.

Da stvar bude gora, u njoj radi oko 120 osoba od kojih nešto više od 50 dolazi iz Stoca, odnosno Federacije BiH dok ostali dolaze iz RS-a. Upravo je prvi slučaj zaraze u toj tvornici zabilježen kod radnika koji dolazi iz Ljubinja. Jednoj ženi iz Stoca koja je, naknadno će se ustanoviti, također zaražena, ukazana je pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Stolac te je prevezena u SKB Mostar.

U tom trenutku niko nije znao da ima koronavirus jer prilikom hitnog prijma nije imala simptome zaraze već probleme s gastroenteralnim traktom nakon čega je hitno prebačena u bolnicu. Tek nakon što se doznalo da i ona radi u istoj tvornici ribe, sve je alarmirano. Žena je potom testirana, a test je bio pozitivan na koronavirus. Nažalost, radi se i o sporoj razmjeni informacija između dvaju entiteta tako da se kasno saznalo da je osoba koja dolazi iz RS-a, a radi u Stocu, zaražena, a zaraza se već proširila.

“Nekoliko djelatnika Hitne pomoći, uključujući liječnike, medicinare i vozače moralo je u samoizolaciju, a cijeli Dom zdravlja dezinficiran je – potvrdio je dr. Kazimir Raguž, ravnatelj stolačkog Doma zdravlja, prenosi Vecernji.ba.

Ta je pacijentica smještena u Kliniku za infektivne bolesti SKB-a Mostar dok je druga zaražena žena, također radnica u tvornici ribe, trenutačno na kućnom liječenju. Prema riječima dr. Raguža, epidemiolozi su odmah po saznanju za zarazu u tvornici otišli na teren, popisuju se kontakti, stavljaju u samoizolaciju. Nažalost, on dodaje kako bi sljedećih dana broj zaraženih mogao rasti jer se ne može pretpostaviti koliko su kontakata ostvarile zaražene osobe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79