U RS bi se maske mogle ponovo nositi i na otvorenom

Federacija je ponovo proglasila epidemiju koronavirusa, dok se u Republici Srpskoj očekuje pooštravanje mjera. Novi presjek stanja – više od 230 je novozaraženih i četiri preminule osobe. Pogoršanje epidemiološke situacije je rezultat nepoštivanja mjera, poručuju nadležni i najavljuju još oštrije kontrole.

122 novozaražene osobe u Fedearciji BiH, 96 u Republici Srpskoj, osam u distriktu Brčko.

Broj novozaraženih raste znatno brže od broja oporavljenih i od početka pandemije oko 50% oboljelih od COVID 19 se oporavilo. Trenutno je aktivno zaraženih skoro 4.000, od čega je 2.389 u FbiH, a 1.599 u RS, prenosi N1.

“Gradovi sa najvećim brojem aktivnih slučajeva u ovom trenutku su Banjaluka, Bijeljina i Zvornik. Ukoliko posmatramo kretanje aktivnih i oporavljenih lica, uočavamo da broj oporavljenih u ovom trenutku raste znatno sporije od broja aktivnih”, kazala je Jelena Đaković Dević, epidemiolog.

Federalno ministarstvo zdravstva donijelo je naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19 za ugroženo područje Federacije Bosne i Hercegovine. Dok u RS još traje vanredna situacija, a i očekuje se pooštravanje mjera. Trenutno je obavezno nošenje maski u zatvorenim radnim prostorijama, prodavnicama, institucijama. Iz Instituta poručuju da će Štabu za vanredne situacije dati preporuku za nošenje maski na otvorenom.

“Vidimo da gdje su krizni štabovi pooštrili mjere i uveli nove vrlo brzo su lošiju epidemiološku situaciju doveli u normalu, tj. smanjuje im se broj novih pozitivnih lica”, konstatovao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo.

Mjere koje su na snazi daju rezultate kada se poštuju. A, držanje fizičke distance, određen broj osoba u objektu, te nošenje zaštitne opreme su najčešće prekršene mjere. Pojačane kontrole sa akcentom na ugostiteljske objekte u večernjim časovima najvaljuju se za predstojeći vikend iz Inspektorata RS, a vršili su ih i u proteklom periodu.

“Urađen je jako veliki broj kontrola, u protekla dva vikenda smo uradili preko 1.000 kontrola od kojih je 46 bilo neurednih, te smo izrekli kazne ukupno u visini od 52.000 KM”, rekla je Milica Matijević, v.d glavnog republičkog zdravstvenog inspektora.

Nepoštovanjem mjera pogoršava se epidemiološka situcaija, tvrdi struka. A, među novozaraženim je sve više osoba mlađe i srednje životne dobi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79