U RS će oboljeli od karcinoma dobivati punu plaću, u Federaciji BiH nema čak ni citostatika!

Republika Srpska korak je ispred Federacije BiH kada je riječ o najteže oboljelim pacijentima u našoj zemlji. U manjem bh. entitetu, naime, radnicima koji boluju od karcinoma, onima koji se brinu o oboljeloj djeci te ženama koje moraju čuvati trudnoću uskoro bi za vrijeme bolovanja mogla biti isplaćivana puna plaća, a ne umanjena kao do sada.

Ovaj prijedlog Vladi RS su uputili iz Konfederacije sindikata RS insistirajući na izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Vodeća bolest

Sindikati se vode činjenicom da je iz dana u dan sve veći broj oboljelih od karcinoma, a u postojećim zakonima nije predviđena isplata pune plaće u slučaju privremene nesposobnosti za rad, osim u slučaju profesionalnih bolesti ili ozljeda na radu, piše Avaz.

I onkolozi u FBiH slažu se s ovakvim prijedlogom.

Profesor dr. Semir Bešlija ističe da je riječ o pravom potezu, neophodnom onkološkim pacijentima.

– Maligna bolest vodeće je oboljenje stoljeća. Broj oboljelih u okvirima je u kojim su standardni, ali je riječ o velikom broju. Smatram da ova ideja može pomoći onkološkim pacijentima da se osjećaju i žive bolje – kazao je dr. Bešlija.

Pacijenti u Federaciji navode da bi im ovakva vrsta pomoći dobro došla te da isti zahtjev treba uputiti i nadležnima. Inače, napominju da se i dalje bore s nedostatkom citostatika.

Napraviti korake

– Već mjesec i po nemamo neophodnih lijekova. Nadamo se da će neko imati sluha za naš problem i da ćemo terapije imati na vrijeme. Nama je svaka pomoć dobro došla, a posebno materijalna. Mnogi od nas napustili su poslove, jer nas je bolest vezala za krevet. Puna plaća olakšala bi život ne samo nama nego i našim porodicama – kazala nam je Halima. V.

Da je nužno napraviti korake u poboljšanju života najteže oboljelih, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo, u kojima se navodi da je u Federaciji BiH, prema posljednjim dostupnim podacima, u 2017. registrirano ukupno 15.517 onkoloških pacijenata.

Poražavajuća statistika

Prema podacima, u 2017. godini je:

1.095 osoba umrlo od raka bronhija i pluća

322 osobe umrle od raka želuca

315 osoba umrlo od raka dojke

306 osoba umrlo od raka debelog crijeva

296 osoba umro od raka jetre

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79