epa08288914 A nurse shows a test kit for coronavirus samples at the isolation ward of the University Hospital in Essen, Germany, 12 March 2020. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus cases in Germany has exceeded the 1,500 mark. EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
U RS evidentirano pet zaraženih koronavirusom

U RS evidentirano pet zaraženih koronavirusom


Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne politike Republike Srpske, rekao je jutros na pres-konferenciji da je u posljednja 24 sata u ovom bh. entitetu potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom.

On je saopćio da je u ovom intervalu testirano 362 osoba, a prisustvo virusa potvrđeno je kod 5 muškaraca.

– Tri muškarca su srednje, a dva starije životne dobi. Radi se o bliskom kontaktu sa licem koje je prethodno bilo pozitivno na koronavirus. Pored toga, institut je u okviru svojih analiza radio i niz uzoraka zdravstvenih radnika i saradnika iz Banje Luke, Laktaša, Prijedora, Modriče i Istočnog Sarajeva, kao i osoba iz lokalnih karantina koje napuštaju karantine i idu u zajednicu, ti su nalazi svi bili negativni – rekao je Šeranić.

U ovom bh. entitetu ukupno je kod 458 osoba potvrđena infekcija Covidom-19.

Pet osoba na respiratoru
Šeranić je naveo da je 55 posto zaraženih muškaraca, a 45 posto žena, a kada je riječ o starosnoj strukturi dvije trećine, odnosno 67 posto osoba je u skupini od 30 do 64 godini, 15 posto je starijih od 65 godina, dok 16 posto zaraženih čine osobe od 15 do 29 godina.

– U Banjoj Luci na Infektivnoj klinici trenutno imamo 37 pacijenata sa težom kliničkom sliku, i dalje na respiratoru imamo pet osoba, a na invazivnoj kiseoničkoj potpori imamo dva lica. U izolaciji trenutno se nalazi 11 lica koja čekaju svoje rezultate – rekao je Šeranić.

Dodao je da 58 pacijenata ima srednju i lakšu kliničku sliku i smješteni su na odjelu Pulmologije.

Ukupno se u RS od koronavirusa oporavilo 196 osoba, rekao je Šeranić, navodeći da se oni prate i narednih mjesec dana.
Naknade zdravstvenim radnicima
Ministar je dodao kako će Vlada RS, svim zdravstvenim radnicima, uplatiti jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000 KM.

– Uglavnom radi se o onim licima koja su minimalno tri sedmice, u periodu od 15. marta do 15 aprila bila na poslu. Imaju određeni uvjeti po kojima će direktori zdravstvenih ustanova dostaviti podatke, tako da se to neće odnositi na ona lica koja su bila na bolovanju ili godišnjem odmoru. Mi ćemo svakako izvršiti i određene kontrole, nakon ovoga, tako da ćemo provjeriti da li su sva lica koja u skladu sa kriterijima treba da dobiju naknadu, ustvari i dobili naknadu – rekao je Šeranić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija