U RS imenovan novi direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu

Politički utjecaj u Republici Srpskoj sada se proteže i na kontrolu krvi građana, nakon što je Vlada RS smijenila dugogodišnju direktoricu Zavoda za transfuzijsku medicinu RS Gordanu Guzijan.

Kao njenog nasljednika imenovala je Strahinju Jurišića, master inženjera menadžmenta iz Bosanske Gradiške, otkriva Capital.

Ova smjena i imenovanje izvedeni su gotovo u tajnosti na sjednici Vlade RS prije petnaestak dana, bez službenog saopćenja javnosti. Očito je da su oni koji su sudjelovali u ovom procesu bili svjesni koliko će to izazvati negodovanje.

Gordana Guzijan je docent na Katedri za transfuzijsku medicinu Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Kao doktorica, cijelu karijeru je posvetila transfuziji, pretvorivši Zavod za transfuzijsku medicinu u uglednu ustanovu, prema izvoru iz Vlade RS koji je potvrdio informacije o njenoj smjeni.

Do sada politika nije imala utjecaja na ovu ustanovu, ali to se sada promijenilo. Zavod za transfuzijsku medicinu nikada nije bio predmet političkih podjela, a funkcija direktora ove ustanove nije bila dio političkog plijena. Stoga je imenovanje Jurišića, kao člana Socijalističke partije Petra Đokića, posebno kritizirano.

Jurišić, rođen 1986. godine, diplomirao je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, ali nema iskustva u zdravstvu. Radio je u Ministarstvu energetike i rudarstva te kao rukovodilac filijale APIF-a u Gradišci. Njegovo jedino rukovoditeljsko iskustvo prije ove pozicije je predsjedavanje Sportsko-ribolovnom društvu “Amur” iz Gradiške.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79