U RS-u brojne izborne nepravilnosti: Krađa glasova, uništavanje kutije i kršenje samoizolacije

Štabu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “Izbori 2020” na dan lokalnih izbora u BiH do 15 sati je prijavljeno nekoliko nepravilnosti na glasačkim mjestima.

Policijskoj stanici Bileća je jutros u 05:55 sati prijavljeno da je na objektu područne škole u Mekoj Grudi, gdje se nalazi i glasačko mjesto te mjesne zajednice, polomljeno više stakala.

lasačko mjesto u Mekoj Grudi otvoreno je u sedam sati, a u toku je rad na pronalasku počinioca i dokumentovanja krivičnog djela “oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari”, saopćeno je iz MUP-a.

Navode da je u 9:10 sati predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad zatvorio glasačko mjesto u Suhači i nije zahtjevao pomoć policije.

Policijskoj stanici Istočna Ilidža su prijavljena tri slučaja na dva glasačka mjesta na području ove općine. Naime, u 8:10 sati na glasačkom mjestu u Ulici Nikole Koljevića br.18 došlo je do kratke obustave glasanja iz razloga što je S.M. u glasačku kutiju ubacio popunjene glasačke listiće, a iz objekta iznio nepopunjene glasačke listiće. Kod te osobe su pronađeni nepopunjeni glasački listići, a isti je pozvan u prostorije PS I.Ilidža. Na istoj lokaciji u 08:50 sati je došlo do kratke obustave glasanja iz razloga što je osoba S.T. pokušala da u glasačku kutiju ubaci popunjene glasačke listiće, a iz objekta da iznese nepopunjene listiće. Ista je pozvana u PS I.Ilidža radi davanja izjave, navodi se u saopćenju.

Na glasačkom mjestu u Ulici Ravnogorska br. 147 u općini Istočna Ilidža došlo je do kratke obustave glasanja iz razloga što je D.P. u glasačku kutiju ubacio popunjene glasačke listiće, a iz objekta iznio nepopunjene glasačke listiće. Kod osobe su pronađeni nepopunjeni glasački listići. Isti je pozvan u prostorije PS I.Ilidža, a kod osobe su nađeni nepopunjeni glasački listići.

U saopćenju policije se ističe da je u PU Ugljevik prijavljeno da je u 09:19 sati na glasačkom mjestu Donje Zabrđe-Posavci osoba B.M. polupala glasačku kutiju. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji se izjasnio da je osoba lišena slobode i da će protiv istog biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “Sprječavanje održavanja izbora i glasanja”.

U 11.10 sati u gradskom parku u Doboju došlo je do okupljanja grupe ljudi, njih oko 200, koje su organizovali lideri opozicionih stranaka u Doboju. Razišli su se oko 12.00 sati, navodi se u saopćenju.

Navodi se da je u 11:10 sati u Policijsku stanicu Petrovo obratio se P.J. iz Petrova i prijavio da je neposredno prije prijave sa suprugom otišao na glasačko mjesto ali da su sa biračkog mjesta vraćeni, iz razloga što ih nema na biračkom spisku. Isti su se potom obratili nadležnoj opštinskoj Izbornoj komisiji, od kojih su dobili kopiju izjave, gdje su isti izjavili da zbog bolesti nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mjestu, te traže da glasaju putem mobilnog tima kod svoje kuće, a što isti negiraju da su tražili i potpisali. Po događaju su postupili policijski službenici PS Petrovo i obavijestili dežurnog tužioca OJT Doboj, koji se izjasnio da se radi o KD “Falsifikovanja isprave”.

U 09:45 sati Policijskoj stanici Nevesinje je NN osoba prijavila da se osoba B.S. nalazi kao predsjednik biračkog mjesta “Kilavci 3” u O.Š. “Risto Proroković”, a da imenovana krši izrečenu mjeru stavljanja u izolacije u periodu trajanja maksimalne inkubacije zarazne bolesti sa danom isteka mjere do 20. 11. 2020. godine, a koju je imenovana bila dužna provesti na kućnoj adresi.

U saopćenju se ističe da je u 10:55 sati u Policijsku stanicu Bijeljina 1 obratio se G.F. iz Bijeljine i prijavio NN osobu da je u Ulici Neznanih Junaka u Bijeljini, od njemu također nepoznate osobe uzeo 100 KM, što isti pretpostavlja da je u pitanju kupljeni glas, a sve se to odvijalo preko puta glasačkog mjesta u OŠ ”Knez Ivo od Semberije”.

Policijski službenici su postupili po prijavi, pronašli prijavljenu osobu, koji je izjavio da jeste uzeo novac od svog prijatelja iz Bijeljine za prethodno prodatu trenerku i džemper. Radnici PS Bijeljina 1 su uzeli u rad navedeni događaj, upoznat je dežurni tužilac, koji je naložio da se na navedene okolnosti uzme izjava i da se dostavi izvještaj tužilaštvu o preduzetim mjerama radnjama.

MUP navodi da je u vremenu od 11:45 – 11:50 sati na glasačkom mjestu u općini Istočna Ilidža, došlo je do prekida glasanja iz razloga što je osoba B.M. općina Istočna Ilidža u glasačku kutiju pokušao da ubaci popunjene glasačke listiće a iz objekta da iznese nepopunjene listiće. Glasački materijal preuzeli pripadnici općinske izborne komisije Istočna Ilidža.

Policijska stanica Bratunac u 10 sati je zaprimila pisanu prijavu R.S., nezavisnog kandidata za načelnika općine Bratunac koji prijavljuje kršenje Izbornog zakona. U 13.00 sati je ista osoba prijavila izbornu krađu i kršenje Izbornog zakona i kupovinu glasova načelnika N.M., B.G. i K.G. i drugih.

MUP podsjeća da zbog održavanja lokalnih izbora, lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a Republike Srpske (referati ličnih karata, prebivališta, boravišta i JMB, uključujući akviziciju) rade danas, 15.novembra do 19:00 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79