U RS-u će fabrika za proizvodnju kisika biti u Banjaluci ili u Bijeljini

Pogon za proizvodnju medicinskog kiseonika u Republici Srpskoj najvjerovatnije će biti stacioniran u Banjaluci ili u Bijeljini, potvrdio je izvor “Nezavisnih novina“.

Kako dodaje sagovornik, za ovaj projekat zainteresovana je ozbiljna kompanija iz Srbije, koja u toj zemlji već ima dva pogona.

“Predstavnici te firme će do kraja ove nedjelje doći u Banjaluku, gdje bi trebalo da bude održan sastanak u Vladi Srpske. U svakom slučaju, riječ je o kompaniji koja je i te kako zainteresovana za proizvodnju u RS, ali će više detalja biti poznato tek nakon tog sastanka”, rekao je izvor “Nezavisnih novina”.

Podsjetimo, i Nenad Stevandić, zamjenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, potvrdio je prije nekoliko dana da je Vlada Srpske, na inicijativu Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba, dobila zahtjev da se stvore pretpostavke za proizvodnju medicinskog kiseonika u Republici Srpskoj.

On je tada ovaj projekat ocijenio značajnim kako se, istakao je, ne bi zavisilo ni od kakvih carinskih i drugih komplikacija ili političkih igara.

Inače, poslanici Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su pismo predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji i ministrima u kome apeluju na preduzimanje mjera s ciljem prevazilaženja krize u nestašici kiseonika za liječenje pacijenata u bolnicama u BiH.

U pismu poslanika Nenada Stevandića, Јakova Galića i Obrena Petrovića navodi se da bolnice i druge zdravstvene ustanove trenutno nisu u mogućnosti da nabave važeću frakciju kiseonika koja je numerisana kao medicinski, a ima ista svojstva kao i tekući kiseonik kvaliteta preko 99,5 odsto sastava, koji mnoge zdravstvene ustanove nabavljaju dugi niz godina i koji se nesmetano koristi za oksigenaciju i hiperbarično liječenje.

“Sakupljajući informacije iz BiH i okruženja došli smo do saznanja da trenutno kvalifikovani ponuđači medicinskog kiseonika ne mogu zadovoljiti više od oko trećine potreba u BiH, što medicinske ustanove i njihov menadžment dovodi u nemoguću situaciju da krše propise ili uopšte ne liječe pacijente”, stoji u pismu.

Oglasio se juče i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji je naveo da će Agencija, u skladu sa zakonom propisanim nadležnostima, po dobijanju zahtjeva postupiti hitno i izdati sve potrebne dozvole za uvoz i distribuciju medicinskog kiseonika – lijeka.

“Pozivam odgovorne osobe u zdravstvenom sistemu Republike Srpske da u skladu sa svojim nadležnostima organizuju nabavku tog lijeka”, naveo je Zolak.

Vlado Ðajić, generalni direktor UKC RS, kazao je da kiseonika imaju samo do danas i da je veliko pitanje da li će danas stići cisterna.

“Imamo pare, imamo podršku rukovodstva RS, ali nam je Agencija za lijekove na nivou BiH zavezale ruke. Mi ne možemo po zakonu naručiti kiseonik i opet moram doći u dilemu da li da kršim zakon ili da uzimamo kiseonik ne znam kako”, rekao je Ðajić.

Dodao je da je bivša ministarka zdravlja Austrije Andrea Kdolski, koja je juče bila u posjeti UKC RS, potvrdila da je kiseonik ispravan.

“Bivša ministarka zdravlja Austrije koja nam je bila u posjeti potvrdila je da je naš kiseonik 99,9 odsto čist”, kazao je Ðajić.

Ona je izjavila da nema suštinske razlike između tehničkog i medicinskog kiseonika.

“Firme koje rade na proizvodnji kiseonika za bolnice su sertifikovane i mogu da kažem da je kiseonik koji se kod vas koristi sigurno čist”, rekla je Andrea Kdolski, koja je i doktor specijalista za anesteziju i trenutno je na čelu Odjeljenja za zdravlje na Univerzitetu primijenjenih nauka Sent Polen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79