U RS-u od početka septembra preminule 263 osobe od čega ih je 255 bilo nevakcinisano

U RS-u su od 1. do 22. septembra ove godine, a prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS-a preminule 263 osobe, od čega ih je 255 bilo nevakcinisano, a osam vakcinisano.

– Od vakcinisanih osoba koje su preminule, dvije su u dobi starijoj od 90, tri u dobi starijoj od 80 i dvije osobe u dobi starijoj od 70 godina, dok je jedna osoba od 51 godinu i imala je više hroničnih oboljenja – potvrđeno je za Faktor u Intsitutu.

Doktor Peđa Kovačević sa Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a RS-a kazao je danas da su u posljednje vrijeme, među brojnim pacijentima koji su kod njih hospitalizovani, samo četvero vakcinisanih pacijenata imalo tešku kliničku sliku.

– Koliko vakcina može da pomogne, pokazuje primjer da smo imali ženu starije životne dobi, koja je bila na respiratoru, ali je liječenje trajalo upola kraće nego kod onih koji su bili nevakcinisani. Zanemariv je broj onih koji su vakcinisani, a dolaze u Jedinicu intenzivnog liječenja. Zabrinjava dolazak bolesnika koji su nevakscinisani, mlađe životne dobi i njih je definitivno više kritično oboljelih nego u prethodnom talasu – dodao je Kovačević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79