U RS-u planiraju zatvoriti vrtiće i skratiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković najavio je moguće uvođenje restriktivnijih mjera u RS-u koje će ići u pravcu “određenog zatvaranja” kako bi se smanjili kontakti među građanima i na taj način spriječilo širenje virusa.

– Riječ je o skraćivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih poslovnih subjekata kao što su frizerski saloni, kao i drugih privrednih subjekata koji imaju uslužnu djelatnost sa ograničenim radnim vremenom – rekao je Zeljković.

On je naveo da zadnji korak predstavlja zatvaranje, te podsjetio da je Institut već predložio određene restriktivnije mjere Republičkom štabu na jučerašnjoj sjednici.

Zeljković je rekao da je moguća i zabrana sportskih profesionalnih takmičenja i procesa treninga.

Prema njegovim riječima, moguće su i mjere u školstvu.

– Sve će zavisiti od dana do dana, ali je moguće da će se ići na online nastavu u visokoškolskim ustanovama, srednjim i osnovnim školama. Također i zatvaranje predškolskih ustanova – rekao je Zeljković.

On je u izjavi RTRS napomenuo da je prije svega potrebna lična odgovornost.

– Potrebno je pojačati i svakodnevnu kontrolu epidemioloških mjera – rekao je Zeljković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79