U RS-u umrlo još pet osoba od posljedica gripe

Univerzitetski klinički centar Banja Luka prijavio je četiri, a bolnica Zvornik jednog preminulog pacijenta koji su bili pozitivni na virus A(X1)pdm09

Pet pacijenata preminulo je od posljedica teške akutne respiratorne infekcije u Republici Srpskoj (RS) od 25. do 27. januara, čime se ukupan broj žrtava gripe u ovom bh. entitetu povećao na 12.

Univerzitetski klinički centar Banja Luka prijavio je četiri, a bolnica Zvornik jednog preminulog pacijenta koji su bili pozitivni na virus A(X1)pdm09.

Radi se o osobama srednje i starije životne dobi, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Prvi slučajevi pacijenata preminulih usljed gripa u tom entitetu prijavljeni su 21.januara.

 

Iz Instituta upozoravaju da aktivnost virusa influence u porastu u većini zemalja u sjevernoj hemisferi i registrovana je cirkulacija virusa influence A i B.

Podaci iz 104 zemlje koje su zvanično prijavile podatke, pokazuju da od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na influencu, najviše je onih pozitivnih na tip A (98,3 posto).

– Sojevi virusa influence koji su zasad dominantni i koji trenutno cirkulišu u sjevernoj hemisferi po dosadašnjoj genetskoj karakterizaciji upravo odgovaraju sojevima sadržanim u vakcini. To je veoma značajan podatak u pogledu prevencije ove bolesti i koristi koje imaju svi koji su se vakcinisali ove godine – navode iz Instituta.

 

(FENA/dg)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments