U SAD-u protiv korone vakcinisano i devet majmuna

Devet majmuna u zoološkom vrtu u San Dijegu – četiri orangutana i pet bonoba – vakcinisano je protiv covida-19, čime su ušli u historiju medicine, rekli su zvaničnici zoološkog vrta u četvrtak.

Jedna od primateljica cjepiva je i 28-godišnja ženka orangutana Karen koja 1994. bila prvi čovjekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu. Svaka od devet životinja dobila je po dvije doze eksperimentalnog cjepiva originalno namijenjenog psima i mačkama.

Nijedan od majmuna nije imao lošu reakciju na vakcinu i svi su dobro, rekla je glasnogovornica zoološkog vrta Darla Dejvis (Davis) za Reuters.

Zvaničnici su odlučili vakcinisati majmune nakon što su u januaru gorile u San Dijego Safari Parku oboljele od koronavirusa, u prvoj poznatoj transmisiji koronavirusa na čovjekolike majmune. Osam gorila se od tada oporavilo i na putu su punog ozdravljenja, rekla je Dejvis.

Gorile sada nisu vakcinisane jer su veterinari ocijenili da je njihov imunosni sistem već razvio antitijela za borbu protiv virusa.

Pretpostavlja se da je gorile zarazio asimptomatični uposlenik u parku.Orangutani i bonobi izabrani su za vakcinisanje jer je ocijenjeno da su u najrizičnijoj grupi, prenosi Hina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79