U samo 20 minuta ostali bez svega što su gradili 40 godina

Sve što su Ružica i Zvonimir Slukan dulje od 40 godina stvarali i gradili nestalo je u svega 20-ak minuta, koliko je bilo dovoljno vatrenoj stihiji da proguta njihov obiteljski dom u kojem su othranili i odgojili svoje troje, danas već odrasle, djece.

Požar koji je u srijedu poslijepodne izbio u prizemnoj stambenoj zgradi, smještenoj na nekadašnjoj ekonomiji IPK Osijek u Josipovcu, uništio je tri stana koja se nalaze u ovoj zgradi, pri čemu su dvije obitelji ostale bez svega što su imale.

Vratili se po noći

– Evo, nema više ništa. Ostao nam je samo plinski štednjak – pokazuje nam nesretni Zvonimir, dok s njim i suprugom mu Ružicom obilazimo ono što je ostalo od njihova doma. Krova i gornje deke više nema, a sav namještaj i praktički sva odjeća, obuća, posuđe i ostalo pokućstvo koje su imali pretvoreni su u zgarište.

Sreća da je garaža spašena, pa u njoj spavamo. Stavili smo dva madraca na pod i za sada smo ovdje – kazao je Zvonimir, koji je vozeći se iz Čepina za Josipovac, nakon što mu je supruga javila što se dogodilo, strahovao i za njezin život, jer se u trenutku dok su razgovarali srušila greda koja je prekinula vezu. Srećom, s Ružicom je fizički sve u redu. Njih su dvoje prvu noć proveli kod kćerke, koja sa svojom obitelji živi u Čepinu.

– Ma, nismo ni spavali, a onda sam u 5 ujutro rekao kćeri da ne mogu više i da se vraćam kući. Srce mi nije dalo da budem daleko od kuće. Ovdje je moja mladost i moja sirotinja. Moram biti ovdje, ne mogu je tako ostaviti praznu i nezaštićenu – kroz suze nam govori Zvonimir. Uzroke požara policija još uvijek istražuje. U tijeku je kriminalističko istraživanje koje bi trebalo dati odgovore o tome kako je i zašto izbio požar u kojem su izgorjela tri stana.

Dvoje djece

U trenutku kada je požar izbio ona je bila sama kod kuće, a Zvonimir je bio kod kćerke.

– Otišla sam u vrt ubrati nekoliko paradajza, kada sam osjetila neki dim, ali sam mislila da taj podstanar opet nešto vani kuha, jer je to stalno radio. No, kad sam se vratila iz vrta i krenula u kupatilo oprati ruke, imala sam što vidjeti kroz prozorčić naše sobe. Vatra je sukljala iz njegova stana. Uplašila sam se i krenula nazvati vatrogasce, ali sam se zbunila i zaboravila broj, pa sam istrčala van zvati susjedu, a onda sam se sjetila broja i nazvala vatrogasce.

Dok su oni došli već je potonulo pola krova. Drugi susjed nam je rekao da je vidio podstanara kako pokušava vodom ugasiti vatru, a onda je, dok su se vatrogasci borili, došao do nas i kazao da je to od struje. Nakon toga je otišao i nitko ne zna gdje je. Bila je tu i krim policija. I oni ga traže. Nitko ne zna gdje je – ispričala nam je Ružica.

U drugom stanu, koji je također potpuno izgorio, živi četveročlana obitelj s dvoje male djece u dobi od pet godina i devet mjeseci, ali oni nisu bili kod kuće za vrijeme našeg posjeta.

Sami ćemo raditi

Mještani Josipovca odlučili su se organizirati kako bi pomogli svojim sumještanima u nevolji pa je za petak navečer zakazana izvanredna sjednica vijeća mjesnog odbora ovog prigradskog naselja Osijeka kako bi se pronašli modeli pomoći ovim obiteljima.

– Meni ne trebaju ni novac ni hrana. Samo građevinski materijal da mogu sam raditi i obnoviti svoju kuću – poručio nam je za kraj Zvonimir Slukan, a svi koji na bilo koji način žele pomoći ovim nesretnim ljudima mogu im se javiti na broj telefona 092 372 6369.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79