U saobraćaju se angažuju penzioneri jer šoferi odlaze iz RS-a

Iz RS-a odlaze šoferi, ali i inžinjeri, i to zbog niskih plaća, koje se moraju povećati u narednom periodu – upozorili su danas iz Sindikata saobraćaja i veza. Predsjednik tog sindikata Nebojša Đokić je rekao da su plaće u oblasti saobraćaja “nedopustivo male”.

-Za prošli mjesec prosječna plaća u toj oblasti iznosila je 691 KM i za 220 KM je manja od prosječne zarade u RS-u i učestvuje u potrošačkoj korpi sa svega s 36 posto – rekao je Đokić.

Vozači su, kaže, postali deficitarna radna snaga, jer iz RS-a odlaze zbog lošeg materijalnog položaja, pa su poslodavci prinuđeni da angažuju i penzionere.

– Zamislite kakva je sigurnost saobraćaja, ako ih vozi neko ko je završio radni vijek i ima više od 65 godina starosti. Ali poslodavci nikako da shvate da samo značajnim povećanjem plaća mogu zaustaviti odliv radne snage i da će RS doći u situaciju da neće imati ko da radi – rekao je Đokić na konferenciji za novinare.

I Nikola Stojanović, predsjednik Sindikalne organizacije infrastrukture Željeznica RS-a, dodao je da im plaće nisu povećane godinama te očekuju da se izvrši sistematizacija po stvarnim potrebama i utvrdi odgovornost menadžmenta za prethodno loše stanje.

U tom javnom preduzeću u toku je proces restrukturiranja i broj radnika je s 3.600, koliko ih je bilo 2008, smanjen na oko 2.400.

Za prvih pola godine prikazana je dobit u Željeznicama RS-a od pet miliona KM, pa sindikalci očekuju i značajnije povećanje plaća jer im nedostaje stručni kadar koji odlazi, dok je višak radnika u administraciji.

Sindikalci 2. septembra očekuju sastanak s poslodavcima kako bi dogovorili dinamiku nastavka pregovora o granskim kolektivnim ugovorima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79