U Sarajevo stiže 15 novih niskopodnih tramvaja?

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo saopćili je kako će u srijedu 1. septembra potpisati ugovor o nabavci 15 novih niskopodnih tramvaja što predstavlja još jedan vid rekonstrukcije javnog gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Kako je saopćeno, ugovor o nabavci 15 novih tramvaja potpisat će predstavnici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i firme koja će isporučiti Kantonu Sarajevo nove tramvaje.
Osim dvije strane, potpisivanju ugovora će prisustvovati i predstavnici Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Krajem aprila ove godine, Ministarstvo saobraćaja KS potpisalo je ugovor s EBRD-om kojim je osigurana podrška od 20 miliona eura za rekonstrukciju javnog gradskog prijevoza.

Ovaj projekt predviđa nabavku i implementaciju adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, te nabavku dodatnih tramvaja kao dijela tekuće obnove voznog parka.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo je u decembru prošle godine izabrala pet potencijalnih ponuđača za kupovinu novih tramvaja.

Ponude su poslali konzorcij Stadler Polska iz Poljske i Stadler Rail Valencia iz Španije, Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi iz Turske, CAF iz Španije, Škoda Transportation iz Češke i Alstom iz Francuske.

Pored nabavke novih tramvaja, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo krenulo je i u rekonstrukciju tramvajske pruge. Prvi radovi na ovom projektu počeli su 26. augusta, a predviđena je obnova 21,4 kilometra tramvajske pruge.

Prva dionica koja će biti rekonstruisana bit će Ilidža-Nedžarići, obzirom na činjenicu da se taj dio tramvajske pruge nalazi u najkritičnijem stanju. Devedeset (90) dana nakon početka radova na ovoj dionici, radovi će početi i na dionici Nedžarići-Remiza. Obnova pruge, shodno ugovoru, na relaciji Ilidža-Remiza će biti završena za 240 dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79