U sarajevskoj školi jedan učenik zaražen koronavirusom, ostala djeca i uposlenici zdravi

Redakciji Faktora obratilo se nekoliko roditelja učenika Osnovne škole Isak Samokovlija u Sarajevu tvrdeći da je u ovoj obrazovnoj ustanovi više đaka zaraženo koronavirusom.

Nevzeta Doljančić, direktorica OŠ Isak Samokovlija, objasnila je šta se zaista dešava.

– U našoj školi imamo saznanja i potvrdu od roditelja da je samo jedan učenik pozitivan na COVID-19. Radi se o djetetu koje pohađa peti razred. Učenik je posljednji put bio u školi na nastavi 25. septembra. Od tog dana učenik nije dolazio u školu i nije bio u kontaktu sa drugim učenicima i učiteljicom, tako da prema instrukcijama epidemiologa nije bilo potrebe da odjeljenje ili učiteljica idu u izolaciju.

U sedmici od 30. septembra do 2. oktobra kada je bio na online nastavi osjetio je blage simptome povišene temperature i testirao se na COVID-19 zajedno sa ukućanima. Početkom ove sedmice roditelji su javili da je dijete pozitivno, ali da nema zdravstvenih teškoća.

Obavijestili smo Zdravstveno epidemiološku službu Doma zdravlja Vrazova, te smo postupili po njihovim usmenim uputama. Niko od uposlenih radnika naše škole nije bio pozitivan na korinavirus od početka pandemije. Strogo i dosljedno poštujemo sve upute Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i nadležnog ministarstva – kazala je direktorica Doljančić.

I u Kriznom štabu KS potvrdili su nam da im je prijavljen jedan slučaj zaraze koronavirusom.

– Imamo informaciju da je jedno dijete iz spomenute škole pozitivno na COVID-19. Škole imaju ranije utvrđen protokol kako se ponašati u slučaju zaraženosti nekog od učenika – kaže dr. Aida Pošković-Bajraktarević, specijalista epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Ona je još jednom ponovila važne upute.

– Ako se, recimo, roditelji ili neko od drugih od ukućana testira na prisustvo koronavirusa, ne smiju voditi djecu u škole i vrtiće. Djeca trebaju ostati kući sve dok se ne dobiju rezultati testiranja. U samoizolaciji idu samo oni koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim. Nije bliski kontakt ako se s nekim na poslu klimanjem glavom ili s dvije riječi pozdravimo u hodniku.

Bliski kontakt podrazumijeva direktan tjelesni kontakt s oboljelim, naprimjer rukovanje, nezaštićen direktan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19, a to znači dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili ako se bolesnik iskašlje u osobu, kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju dužem od 15 minuta, boravak u zatvorenom prostoru s COVID-19 bolesnikom u trajanju dužem od 15 minuta… – istakla je dr. Pošković- Bajraktarević za Faktor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79