U Sarajevu biciklisti i vozači romobila ne smiju se kretati pješačkom stazom

U Kantonu Sarajevo stupile su na snagu izmjene Zakona o uređenju saobraćaja, po kojima se biciklisti i vozači električnih romobila ne smiju kretati pješačkim površinama nego isključivo biciklističkim stazama.

Pravila su sljedeća – ako nema takve staze, moraju se kretati cestom. Kazne za ovakve prekšaje su u rasponu od 50 do 250 KM.

“Zakonom o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevo je između ostalog propisano da osoba koja upravlja električnim balansirajućim prijevoznim sredstvom i za kretanje koristi trotoar namijenjen kretanju pješaka, čini prekršaj iz člana 37. stav 5 navedenog Zakona te joj se može izreći novčana kazna u iznosu od 50 do 250 KM”, kazao je ranije Feni glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Električnim romobilima je dozvoljeno kretanje biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, ali i kolovoznom trakom.

“Što se tiče romobila odnosno električnih balansirajućih prevoznih sredstava, dozvoljeno je da se kreću biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, a na dijelu gdje nema tih staza i traka mogu koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra uz desnu ivicu kolovoza.

Nije dozvoljeno kretanje trotoarom ovim sredstvima”, istakao je Hadžiabdić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79