U Sarajevu će Covid pasoši funkcionisati preko Vibera, masovna vakcinacija u Zetri

S obzirom na to da je već sada poznato kako putovanja u mnogim evropskim zemljama neće biti moguća bez potvrde o vakcinisanju, i Bosna i Hercegovina će morati da osmisli način dobijanja virtuelne potvrde za svoje stanovnike.

Pasoš o vakcinaciji protiv koronavirusa koji je potreban za slobodna putovanja unutar Evropske unije bi trebalo da bude na snazi već od 17. marta, a bit će odobrena samo putovanja onima koji su dobili vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove.

Pasoš će biti dostupan u tri vida – digitalnom, elektronskom i pismenom, a u Sarajevu bi kompanija MedIT trebalo da osmisli način dobijanja potvrde putem Vibera. No, da bi uspostavili ovakvu vrstu registra, prvo moramo imati naznake o tome da će krenuti masovna vakcinacija stanovništva, što u FBiH još uvijek nije realno.

Bosna i Hercegovina za sada ima sigurnih 40-ak hiljada vakcina koje su donirali predsjednici Srbije, Slovenije i Turske. U RS-u su već nabavili nekoliko stotina hiljada vakcina i obilježili početak masovne vakcinacije, dok se u FBiH još uvijek pregovara o nabavci i utvrđuju zakonitosti.

“Mi smo u KS za sada dobili malo doza pa je naša higijensko-epidemiološka služba radila po spisku, a Covid vaccine passport se može očekivati tek u eventualno trećoj fazi kada se krene u masovnu vakcinaciju, a što bi trebalo da uslijedi nakon što budu vakcinisani medicinski radnici i štićenici domova za starije”, rekao je portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić.

Vakcinalni pasoš će osmisliti MedIT kompanija koja informatički podržava cijeli zdravstveni sistem u Domu zdravlja.

Oni su nama rekli da će preko Viber aplikacije biti Covid vakcinalni pasoš i da će se tu ostavljati lični podaci”, rekao je on.

Osim što će za treću fazu biti potrebne i velike količine vakcina, također će morati osigurati prostor, a u pitanju je olimpijska dvorana Zetra gdje bi bili postavljeni vakcinalni punktovi i sve bi se informatički pokrilo prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79