U Sarajevu danas devet novozaraženih, ni jučer nije bilo preminulih od korone

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno devet osoba od testiranih 424. Od Covid-infekcije se oporavilo 18 osoba i, na sreću, nije bilo preminulih u KS.

Od pomenutog broja novozaraženih šest osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 42 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 24, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 18. Nema pacijenata na respiratoru, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedna hospitalizirana osoba koji se trenutno liječi u Općoj bolnici.

U protekla 24 sata, sa liječenja je otpuštena jedna osoba. Kanton Sarajevo danas bilježi 193 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 926 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirana ukupno 52.591 osoba zaražena koronavirusom i 51.115 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 14.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 38 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 53 PCR uzorka.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktu i u Covid-ambulantama izvršeno 218 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 167 poziva, a obavljeno je i 116 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

I jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano 1.657 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas.

Jučer je započelo vakcinisanje zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, koje će biti nastavljeno i danas i sutra, i to vakcinama koje je MUP KS osigurao uz pomoć Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79