U Sarajevu danas nastaje nova stranka i gasi se A- SDA i NBL

U Sarajevu je upravo počela skupština o ujedinjenju A-sda, stranke koja je nastala 2008. godine u Cazinu i NBL, stranke koja je nastala pred opće izbore 2018. godine i na čijem je čelu načelnik općine Stari Grad Sarajevo.

Nova stranka bi se od danas zvala Narodni evropski savez, i time bi prestale da postoje A-sda i NBL. Čelnik nove stranke će biti Nermin Ogrešević, a osim članova i kadrova A-sda na ovom sastanku iz Krajine prisustvuju još i Agan Bunić i Kasim Mulalić iz Bužima, koji su dugo vodili SDA u ovoj općini, a zatim pristupili Radončićevom SBB-u, na čijoj listi je Bunić mandat u Skupštini USK, da bi nakon toga bio najavljen kao ‘veliko pojačenje’ Konakovićeve stranke u Krajini, iz koje je nakon nekoliko mjeseci također istupio i isključen, da bi na zadnjim lokalnim izborima u Bužimu formirao svoju NLB- Narodnu listu Bužim.

Ovo bi mu tako bila peta politička stranka, isto kao i Hadžibajriću, koji je prije nego je formirao svoju NBL prije 3 godine, bio član SDA, pa SBB, pa nezavisni kandidat. Sarajevski mediji su već pisali o mogućim razlozima za osnivanje nove stranke i navodili razloge da je NBL praktično nestao, jer su ga napustila oba zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, te većina vijećnika, posebno u TK, kao i struktura i odbori stranke u Zeničko-dobojskom kantonu koji nisu prihvatili da se ‘ujedinjuju’ sa A-sda i nastave svoj politički put sa kompromitovanim kadrovima A-sda iz ovoga kantona.

Najviše zamjerke su istakli na vođenje i privatiziranje stranke od porodice Rame Isaka, čelnika A-sda u ZDK, koji je ‘porodično’ zauzeo pozicije u Skupštini i Parlamentu FBiH, a za ministra u Vladi ZDK postavio sina, poznatog po reklamiranju šiše u ovom gradu. A druge strane, A-sda, želi da skine teret i naslijeđe koje je opterećuje, od raznih afera koje i korupcije koje se vežu za njeno ime i kadrove. Može li promjena imena to i napraviti i omogućiti da se zaboravi sve ranije i krene naprijed bez hipoteka, ostaje nam da vidimo u narednom periodu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79