U Sarajevu dispečer Hitne pomoći ne smije pacijentu reći da nema vozilo za intervenciju

Tokom jučerašnjeg dana u sarajevskoj Hitnoj Pomoći izbila žestoka svađa između direktorice i dispečera i šefova smjena. Kako saznaje portal Crna-Hronika razlog je jako loša organizacija koja je došla do izražaja u posljednjih pet dana.

Prilikom prvomajskih praznika dispečeri Hitne pomoći odbili su poslati ekipe na više stotina kućnih posjeta.

Redakciji portala Crna-Hronika uposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi poslali su pismo koje su željeli podijeliti sa javnosti. Predosimo ga u cijelosti.

“Jutros su mnogi ponudili brojne „argumenta“, međutim jedina istina je da građani Kantona Sarajevo u svako doba mogu i imaju pravo pozvati i tražiti pomoć, a dispečer ne smije odbiti ili ignorisati taj poziv.

Mi vam ekskluzivno šaljemo dokument na koji se pozvao šef smjene u krajnje alarmantnom razgovoru sa direktoricom Jasnom Husejinbegović Musić. U dokumentu jasno i nedvosmisleno stoji da „Dispečer ne smije pacijentu reći da nema vozilo za intervenciju i za slanje ekipe na teren“!

Riječ je o Pravilniku o radu prijavno – dojavne jedinice i ključna rečenica stoji u Članu 32.

Molimo Vas da ovaj dokument objavite u interesu naših građana. Ljudi treba da znaju da je naš posao da im stojimo na raspolaganju 24 sata i da većina nas ne želimo da zamajavamo građane i ljude kojima je pomoć prijeko potrebna.

Ekipe se šalju preko štele rodbini i prijateljima pojedinih doktora, dok za „običnog čovjeka“ u većini slučajeva „ne bude slobodnog vozila“. Mi koji imamo empatiju prema životno ugroženima, naročito starijoj populaciji imamo potrebu da podijelimo ovu informaciju sa javnosti.

Pročitajte cijeli novi pravilnik o radu u organizaciji Hitna pomoć u Sarajevu. –OVDJE

  • Ovo su samo neki od pravila koje se moraju poštovati
  • Svi razgovori u prijavno-dojavnoj jedinici se snimaju i čuvaju na odgovarajućem tonskom audio nosaču kao medicinska dokumentacija.
  • U toku komunikacije sa pacijentom ili sa ekipom na terenu nepotrebno je i nepoželjno voditiduge i opširne razgovore,
  • Razgovori moraju biti kratki i službeni.
  • Dispečer ne smije napustiti prijavno-dojavnu jedinicu dok ne dođe dispečer iz slijedeće
    smjene.

Također, dispečer je dužan da u slučaju hitnog poziva od nultog prioriteta ODMAl—l putem
interfona“00“(dvije nule) pozove prvu ekipu koja izlazi na teren.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79