U Sarajevu ima 100 tona viška krompira: Kako riješiti taj problem?

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić obišao je nekoliko poljoprivrednih proizvođača na Nišićkoj visoravni, Vogošći i Rakovici, a koji svoju djelatnost uspješno obavljaju uprkos svim teškoća uzrokovanim pandemijom.

U pitanju su poljoprivredni proizvođači IPP Ramići – animalna i biljna proizvodnja, Halilovići DOO – biljna proizvodnja, IPP Senči – farma ovaca i SPD Pile – tov piladi.

Bazna grana

– Mnogo je izazova kada je u pitanju primarna poljoprivredna proizvodnja u Kantonu. To nam je pokazala aktuelna pandemija tokom koje se mogao uvidjeti sav značaj ove bazne privredne grane, jer svako ko nije imao svoju vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, bio je u izuzetno teškoj i neizvjesnoj situaciji – kazao je ministar Delić nakon obilaska jednog od proizvođača iz peradarske proizvodnje.

Iznos poticaja

Iskazao je zadovoljstvo što su se zahtjevi za poticaje u poljoprivredi značajno povećali i što su time naši ljudi pokazali da se žele njome baviti. Država mora stati iza njih, naglasio je ministar Delić.

Dodao je kako je najaktuelniji problem otkupa poljoprivrednih proizvoda, kao i da u KS trenutno ima viška 100 tona krompira, koji poljoprivredni proizvođači nisu u mogućnosti da plasiraju na tržište. Iznos poticaja u narednoj godini će biti uvećan, i to za iznos veći od milion KM, potvrdio je ministar Delić.

Inicijative prema višim nivoima vlasti

Naglasio je i kako je najveći dio ove proizvodnje usmjeren ka animalnoj proizvodnji, a jedan manji dio je biljna proizvodnja. Potcrtao je i kako će KS raditi na izradi neophodne nedostajuće legislative iz svoje nadležnosti, ali i pokretati inicijative prema višim nivoima vlasti za izmjenu postojeće.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79