U Sarajevu ne žele ulicu po generalu Mehmedu Alagiću?

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nije razmatrala prijedlog Odluke o davanju naziva u sarajevskom naselju Nova Otoka po generalu Mehmedu Alagiću.

Elvis Vreto, zastupnik u Skupštini KS povukao je ovu tačku s dnevnog reda, a očekuje se da će biti vraćena u proceduru tokom januara.

Alagića će historija pamtiti po herojskim akcijama na Vlašiću, te po oslobađanju Kupresa, Donjeg Vakufa i rodnog Sanskog Mosta.

Muriz Memić okrivio SDA stranku za likvidaciju generala Mehmeda Alagića

General Alagić komandovao je jedinicama Armije R BiH koje su u ljeto 1995. godine stigle nadomak Prijedora i Banja Luke, gdje su zaustavljene pod pritiskom međunarodne zajednice.

Mehmed Alagić je rođen u selu Fajtovcima, općina Sanski Most, 8. jula 1947. godine od majke Fermane Cerić i oca Redže.

Nakon školovanja i dugogodišnjeg službovanja u JNA, po izbijanju agresije na BiH našao se u sastavu 17. krajiške brigade kada ustrojava vojsku i postaje komandant Operativne grupe (OG) Bosanska krajina.

Nakon kratkog vremena postaje komandant 3. Korpusa Armije RBiH. Na toj dužnosti ostaje kratko jer upravo na njegovu inicijativu dolazi do formiranja 7. korpusa Armije BiH. Postaje komandant 7. Korpusa ARBiH, gdje biva unaprijeđen u čin generala Armije Republike Bosne i Hercegovine piše RadioSarajevo.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79