U Sarajevu nismo mogli da se vakcinišemo, a traže nam kao uslov za nastavu’: Studenti medicine iz BiH došli u Beograd, stiže ih još…

Probali smo da riješimo pitanje vakcinacije u Sarajevu, ali kako nismo uspjeli, zajedno sa Medicinskim fakultetom u Beogradu smo organizovali vakcinaciju ovdje – rekao je za Blic Mak Čampara iz Udruženja studenata medicine univerziteta u Sarajevu

Studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu došli su danas organizovano na Beogradski sajam kako bi se vakcinisali protiv korona virusa.

Njihov dolazak je rezultat dogovora Medicinskog fakulteta iz Sarajeva i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Kancelarije vlade Republike Srbije.

Stotridesetičetvoro budućih ljekara došlo je ovom prilikom u srpsku prijestolnicu, po podacima Aleksandra Đurića, predsjednika Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta.

On najavljuje da će u Beograd uskoro doći još jedna grupa.

Akademci iz Sarajeva su oduševljeni organizacijom i pozivaju mlade da se vakcinišu. Oni su na vakcinacionom punktu najviše birali vakcinu proizvođača Pfizer/BioNtech.

Uslov za pohađanje nastave je vakcinacija

Mlade Sarajlije su na Beogradski sajam došle autobusima. Iako su kasnili i prevalili veliki put, raspoloženje među studentima medicine raznih godina bilo je odlično. Vakcinacijom oni rješavaju sebi veliki problem – dokaz o vakcinaciji u Sarajevu je ujedno i uslov za pohađanje praktične nastave i praksu u zdravstvenim ustanovama.

Mak Čampara iz Udruženja studenata medicine rekao je za Blic da je to što nisu mogli da se vakcinišu u Bosni bio veliki problem.

– Problem je što za pohađanje vježbi morate biti vakcinisani, a to u Bosni nismo mogli da organizujemo. Zajedno sa Medicinskim fakultetom u Beogradu smo riješili taj problem – kaže on.

Dodaje i da nema dileme da li mladi treba da se vakcinišu.

– Kao budući ljekari mi smo bili u obavezi da se vakcinišemo. Vakcinacija je način da se stane na kraj pandemiji i da nemamo više strah hoćemo li zaraziti nekog iz naše familije – dodaje.

Sa njim se slaže njegova koleginica Ema Smajlović. Ona kaže da su bezuspješno pokušali da se vakcinišu u matičnoj zemlji – kako nisu uspjeli, oberučke su prihvatili priliku koju im je pružio Univerzitet u Beogradu.

– Pokušali smo tamo da se vakcinišemo ali nismo bili prioritetni. Uprava je stupila u kontakt sa Medicinskim u Beogradu i izašli su nam u susret – dodaje studentkinja.

Ona, kao i Mak, misli da je jako bitno da se mladi vakcinišu i poziva i svoje kolege, kao i mlade u Srbiji, da to učine.

– Definitivno bi mladi trebalo da se vakcinišu. Najprije zbog svojih najbližih, a onda i zbog cijelog društva. Pozivam sve mlade da se vakcinišu.

Nastavak teksta možete čitati ovdje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79