U Sarajevu oduzeto 135 kilograma duhana za nargilu

Roba je privremeno oduzeta, a protiv vlasnika robe pokrenut će se odgovarajući postupci pred mjesno nadležnim sudom u Sarajevu

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Sarajeva privremeno su oduzeli 135 kg duhana za nargilu ukupne tržišne vrijednosti 32.800 KM. Operativne akcije na terenu provedene su s ciljem sprečavanja nelegalnog prometovanja akciznim proizvodima i uvoza robe, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ovlaštena službena lica Odsjeka za provođenje propisa, RC Sarajevo, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija o nezakonitoj prodaji akcizne robe u pojedinim objektima na području Sarajeva, izvršili su provjere poslovanja kod tri poreska obveznika. Kontrolnim aktivnostima u prodajnim objektima pronađeno je 135 kg akciznih proizvoda – duhan za nargilu, koja nije bila obilježena akciznim markicama UINO BiH, a također vlasnici nisu posjedovali vjerodostojnu dokumantaciju o porijeklu iste.

Roba je privremeno oduzeta, a protiv vlasnika robe pokrenut će se odgovarajući postupci pred mjesno nadležnim sudom u Sarajevu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79