U Sarajevu osvanuli upadljivi kiosci: Da li im je mjesto pod Gradske tržnice?

 

Kao što je i bilo najavljeno, na nekoliko lokacija u općini Centar Sarajevo postavljeni su novi prepoznatljivi crni kiosci koji će zamijeniti dosadašnje tezge koje su se nalazile na tom mjestu.

Dizajn novih kioska je pripreman je više mjeseci, a osnovna im je namjera uvođenja red u najužoj gradskoj jezgri, te da se centralna gradska zona uredi na način kako to i dolikuje centru glavnog grada jedne države.

Kako je ranije istaknuo, načelnik općine Centar Srđan Mandić na ovaj će spriječiti narušavanje i skrnavljenje izgleda uže gradske jezgre koja je proglašena nacionalnim spomenikom, te uvesti red u oblasti zauzimanja javnih površina na području općine Centar.


Foto: D. S./Klix.ba

Fotoreporter portala Klix zabilježio je novopostavljene kioske ispred zgrade Gradske tržnice, koja se nalazi na listi nacionalnih spomenika.

Njen projekat je izrađen davne 1894. godine pod njemačkim imenom “Markthalle fur Sarajevo”, a zgrada je bila gotova godinu dana kasnije.

Projektant zgrade tržnice bio je August Butsch, a izgrađena je u neorenesansnom stilu.

U anketi iznad glasajte da li se izgled novih kioska uklapa u arhitektonski ambijent sredine gdje su postavljeni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79