U Sarajevu pet novozaraženih osoba, nema preminulih

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je evidentirano pet novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon laboratorijske analize 402 uzorka.

U istom periodu od koronavirusa se oporavilo 12 osoba i nije bilo preminulih.

Od pomenutog broja novozaraženih, tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 37 pacijenata i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 19, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” njih 18. Nema pacijenata na respiratoru, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedna hospitalizirana osoba koja se trenutno liječi u Općoj bolnici.

U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja je otpuštena jedna osoba. Kanton Sarajevo danas bilježi 161 aktivni slučaj Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 860 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.620 osoba zaraženih koronavirusom i 51.176 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 37 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 92 brisa, a sa ovim brojem na drive-in punktu i u Covid-ambulantama ukupno je uzeto 210 briseva za PCR testiranje.

Covid-pozivni centar je zabilježio 46 poziva proteklog dana, a obavljena su i 102 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

S obzirom na to da su utrošene sve raspoložive količine vakcina, proces imunizacije u Zetri je zaustavljen do sljedeće isporuke vakcina.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79