U Sarajevu počeo radnički protest za 1. maj: Buntom protiv bahate vlasti

Predstavnici Sindikata metalaca FBiH i stotinjak radnika metalske industrije okupili su se danas u Sarajevu na protestima na kojima planiraju izraziti nezadovoljstvo radom Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo te Udruženja poslodavaca FBiH.

Kako su naveli u Sindikatu, plan ovih prvomajskih protesta jeste ukazati na brojne probleme s kojima se suočavaju radnici u ovoj industriji. Mirni protesti počeli su polaganjem cvijeća na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježje Đuri Đakoviću.

Okupljeni radnici poručili su da su njihovi zahtjevi ujedno i zahtjevi svih industrijskih sindikata u Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, a parola pod kojom se protesti održavaju jeste “Naša tolerancija će se vašoj bahatosti suprotstaviti velikim radničkim buntom!”.

Kada je riječ o konkretnim zahtjevima, iz Sindikata su izjavili kako su oni upućeni Vladi Federacije BiH, Zavodu za javno zdravstvo te Udruženju poslodavaca FBiH, a zahtjevi su:

Hitno i bez odgađanja utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plate (topli obrok, naknada za prijevoz, regres);

Hitno i bez odgađanja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta, tj. opterećenja na platu koja u FBiH iznose skoro 70 posto;

Apelujemo na nadležne institucije, tj. na krizne štabove, kako federalne tako i kantonalne, da u skladu sa svojim ovlastima i odgovornostima uvrste radnike realnog sektora, naročito metalne industrije, u skupinu populacije našeg stanovništva, koja bi imala visoki prioritet u provođenju imunizacije, napominjući da su prvi prioritet zdravstveni radnici i tzv. ranjive skupine našeg društva;

Hitno i bez odgađanja pokrenuti aktivnosti u vezi s počinjanjem pregovora za usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora.

Nakon okupljanja na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine radnici će se uputiti prema zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje će iznijeti svoje zahtjeve. Protestima radnika pridružit će se i predsjednici ostalih sindikata u Federaciji BiH.

Podsjetimo, već ranije tokom dana u Sarajevu su održani protesti nekoliko stotina nezadovoljnih rudara koji su izjavili da ne prihvataju politiku i planove koje im je spremila vlast.

Osim protesta Sindikata metalaca i rudara, u Sarajevu će se u toku dana održati protest Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79