U Sarajevu potpisani ugovori za izgradnju 3.200 stanova u okviru projekta socijalnog stanovanja

U svrhu realizacije projekata Regionalni stambeni program i Projekt CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja” danas je u zgradi Vlade FBiH potpisano 13 ugovora u vrijednosti od 6,5 miliona KM.

Ugovore su sa izvođačem radova i nadzornog organa potpisali ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković.

Od 13 ugovora, sedam njih se odnosi na izvođenje građevinskih radova, a šest na nadzor.

“Ovi ugovori se realiziraju u okviru dva projekta ‘Regionalni stambeni program kojim se rješava 3.200 stambenih jedinica do 2022.godine’, a CEB II je program zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja”, kazao je ministar Lučić.

Do 2022. godine, dodao je, planirano je zatvaranje 121 kolektivnog centra.

Lučić kaže da sve izgrađene jedinice u okviru projekta socijalnog stanovanja ostaju trajno u vlasništvu općina i gradova.

Podsjetio je i to da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice svake godine planira u budžetu određena sredstva, oko jedan milion KM, za stambeno zbrinjavanje Roma.

Ministar Ramić je kazao da se u okviru projekata rade tri zgrade CEB2 programa. Od toga je 25 stanova u Goraždu, 14 u Foči/Ustikolini, a 33 stambene jedinice su na Ilidži. Ostalo se odnosi na regionalni stambeni program.

“Vrijednost danas potpisanog ugovora je 6,5 miliona KM od čega je oko 50.000 KM namijenjenih sredstava za nadzor, a ostalo za izvođenje radova”, rekao je Ramić.

Napomenuo je da u okviru Regionalnog stambenog programa rade individualne stambene objekte u Čapljini, Zenici, Kiseljaku, Travniku Kreševu, Ilijašu.

Izrazio je nadu da će izvođači radova u narednih 15 dana dostaviti potrebne garancije, a nakon toga će uslijediti uvođenje izvođača radova u posao, te očekuje da će radovi na izgradnji biti završeni u roku.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79