U Sarajevu preminuo dr. Rizvan Haliković

U Sarajevu je 26. avgusta, u 67. godini, preminuo dr. Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja bosansko-tursko prijateljstvo Bosfor.

Dženaza će se klanjati 30. avgusta poslije podne namaza u haremu u Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

Halilović je rođen u Bijelom Polju, a živio je i u Turskoj nakon progona koje doživio zbog političkog angažmana devedesetih godina u SFR Jugoslaviji.

Halilović je bio istaknuti aktivista iz Sandžaka, koji je čitav svoj radni vijek proveo u borbi za jedinstvo Bošnjaka. Nakon osnivanja Stranke demokratske akcije (SDA), bio je jedno vrijeme predsjednik njenog ogranka u Makedoniji.

Bilo je posvećen povezivanju ljudi na vrijednostima koje je crpio iz tradicije, posebno iz dva značajna dokumenta – Povelje Kulina bana i Ahdname, čije je godišnjice nastanka udruženje koje je vodio redovno obilježavalo javnim tribinama i uz prisustvo eminentnih ličnosti.

Trudio se i da približi dva prijateljska naroda, Bošnjake i Turke.

Tokom akademske karijere Halilović je često bio član različitih odbora i institucija u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i regionu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79