U Sarajevu registirano 7 klastera, raste broj oboljelih!

U protekla 24 sata U Kantonu Sarajevo je testirano 39 osoba, je od čega je 6 pozitivnih na koronavirus, potvrdila je danas Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Ona je navela da je u samoizolaciji u KS trenutno 1.551 osoba.

Kontinuirano se izriču potrebe mjere. U trenutku kada se utvrdi da je neko pozitivan, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izriče se mejra kućne izolacije, što znači da svi članovi domaćinstva bivaju u tome. To više nije mjera samoizolacije, odnosno zdravstvenog nadzora, nego kućne izolacije i provode se odgovarajući zdravstveni nadzori – rekla je Pilav.

Epidemiološka situacija se mijenja iz dana u dan, navela je Pilav, istakavši da povećan broj testiranja dolazi usljed pojačane lokalne cirkulacije virusa u okruženju i povećanja broja testiranja prve i druge linije kontakata.

Testiranje se vrši u odgovarajućem momentu uz praćenje kliničkih simptoma i znakova i u trenutku pojave povišene temperature i drugih akutnih respiratornih simptoma – rekla je Pilav.

Istakla je kako je vrlo važno testiranje raditi u ogovarajućem momentu te apelirala na građane da ne misle da se rade odbijanje testiranja.

Doktrinarno nije potrebno raditi testiranje asimptomatskih pacijenata jer u tom slučaju možemo dobiti negativne rezultate, koje mi u medicini zovemo lažno negativnim rezultatima. Tim nismo riješili problem, tim samo dobijamo problem – rekla je Pilav.

Navela je da u KS trenutno otvoreno sedam klastera.

Istakla je kako je evidentno da se broj zaraženih u Sarajevu povećava i da je to ono što se očekuje i u narednom periodu.

Pojasnila je da su studenti koji su smješteni u karantinu u Studentskom domu Bjelave dobrog zdravstvenog stanja te da su poslani njihovi uzorci na testiranje, a rezultati bi trebali biti poznati u toku dana, prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79