U Sarajevu se zatvaraju svi ugostiteljski objekti i produžava se policijski sat!

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici koja je održana danas donijela odluku da zatvori ugostiteljske objekte u KS i produži policijski sat, a sve stupa snagu od sutra navečer.

Svi ugostiteljski objekti će biti zatvoreni, a policijski sat će biti produžen od 21 sat do pet sati ujutru.

Premijer KS Edin Forto je poslao još jednom poruku višim nivoima vlasti da djelimični lockdowni neće imati smisla, no na kraju je ipak donio odluku da zatvori kanton.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, te ga je uputila na razmatranje Skupštini KS, uz prijedlog da se donese po hitnom postupku.

Dopunom ovog zakona utvrđuje se da će Vlada KS osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou FBiH za mjesece u 2021. godini za djelatnosti kojima je rad znatno otežan, a zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Također je određeno da će Vlada, na prijedlog Ministarstva privrede KS, u roku od deset dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti poseban akt, odnosno kriterije o postupku finansiranja plata.

„Ova izmjena zakona omogućava Vladi da isplati naknadu svim poslovnim subjektima kojima zabrani rad zbog pogoršane epidmiološke situacije“, rekao je ministar finansija KS Davor Čičić.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79