U Sarajevu sutra počinje masovna imunizacija: Prijavljeno 6.300 građana starijih od 75 godina

Sve je spremno za masovnu imunizaciju građana u Sarajevu protiv koronavirusa, koja bi trebala početi sutra u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch”, javlja Anadolija.

Ekipa Anadolije posjetila je dvoranu Zetra u kojoj se odvijaju posljednje pripreme pred sutrašnji početak vakcinacije, a prisutni su i brojni medicinski radnici koji će biti uključeni u proces. U ponedjeljak je održana generalna proba.

Finaliziranje detalja

Ademir Spahić, glavni tehničar JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i član Kriznog štaba Kantona Sarajevo, kazao je su medicinski radnici u dvorani i u toku je finaliziranje detalja.

– Sve je spremno. Sutra od osam sati starta vakcinacija osoba starijih od 75 godina – rekao je Spahić.

Prema njegovim riječima, dosad se za vakcinaciju prijavilo između 65.000 i 67.000 građana svih dobnih skupina.

– U trećoj fazi su predviđeni građani 75+, njih ima oko 6.200. Još uvijek traju prijave – rekao je Spahić.

Pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju putem aplikacije Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo kako bi dobili termine.

– Za sutra su planirane starije dobne skupine, 90 i 80 i onda ćemo se „spuštati“ prema 75 – rekao je Spahić.

Pojasnio je kako će se proces vakcinacije odvijati u dvije smjene.

– U prvoj smjeni će biti 65 kolegica i kolega, tu će biti i pet ljekara, tako isto i u drugoj smjeni. Radno vrijeme je od 8 do 20 sati, i subotom i nedjeljom – rekao je Spahić.

Trenutno su na raspolaganju vakcine AstraZenece (donacija Republike Srbije) nešto manje od 10.000 doza, jer je dio dat Agenciji za lijekove radi utvrđivanja pravilnosti i Sinovac – oko 1.800 (donacija Republike Turske).

Propisane mjere

S obzirom na to da je u dvorani postavljeno 30 vakcinalnih boksova, kapacitet je 2.000 imunizacija dnevno. Ipak, Spahić dodaje kako će nastojati proces voditi tako da ne dolazi do formiranja gužvi.

U nekom budućem periodu, kada bude dostupan veći broj vakcina, moći će se vakcinisati 2.000 osoba dnevno. Spahić je pozvao građane da se nastave pridržavati svih propisanih mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79