U Sarajevu traže da se zaraza koronom uposlenih medicinara vodi kao profesionalna bolest

Sindikat zdravstvenih radnika Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo traži od nadležnih da se zaraza koronavirusom medicinskih radnika prizna kao profesionalna bolest. Upozoravaju da nemaju nikakav benefit za sve što rade, te da čak izostaje i Kolektivni ugovor.

Sindikat radnika u zdravstvu Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, a koji broji preko 1.300 članova, upozorava javnost da radnici u zdravstvu u okviru primarne zdravstvene zaštite nose najteži teret borbe s koronavirusom.

Podsjeća da pacijenti sa sumnjom na COVID-19 sve usluge, osim
bolničke njege i izrade PCR testova, ostvaruju u Covid centrima i ambulantama domova zdravlja. To znači da uposlenici domova zdravlja vrše testiranja na COVID, laboratorijsku, radiološku i pulmološku COVID dijagnostiku, kućne posjete, transport uzoraka i pacijenta, služe u trijažnim punktovima, javljaju se na telefone i sl. Navedene usluge jedini pružaju i u poslijepodnevnim satima, za dane vikenda i praznika.

“Teret organizacije rada kadrovski i logistički je isključivo na uposlenicima domova zdravlja, iako Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, kroz sklopljene ugovore, finansira
veliki broj timova porodične medicine u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama. Ministarsvo zdravstva i Vlada Kantona Sarajevo trebaju poduzeti hitne mjere kako bi se u sprečavanje širenja zaraze koronavirusom ravnopravno uključili svi koji su registrovani za pružanje potrebnih usluga i koji na osnovu toga dobijaju sredstva od strane ZZOKS”, navode iz Sindikata.

Ističu da obzirom na veliku izloženost zarazi i veoma obimnom poslu, broj zaraženih, oboljelih i preminulih zdravstvenih profesionalaca, ali i drugih uposlenika u zdravstvu je veoma veliki, a to ostavlja posljedice po zdravstveni sistem u cjelini.

“Stoga, još od ranije naš Sindikat traži od nadležnih da se zaraza koronavirusom prizna kao profesionalna bolest. Uposlenici rade u veoma teškim i improviziranim uslovima i za to nemaju nikakav benefit, materijalni ili nematerijalni. Države regiona dodatno novčano stimulišu rad u COVID centrima, radnicima u zdravstvu povećavaju plate, isplaćuju bonuse i stimulacije, te ne dovodi u pitanje bolovanje. U Kantonu Sarajevo je situacija radikalno drugačija, a čak izostaje i Kolektivni ugovor koji bi garantovao minimum jednakih prava za sve uposlenike zdravstvenog sektora”, poručili su.

Uprkos svemu, uposlenici Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, ističu, sve svoje poslove obavljaju profesionalno, odgovorno i prema najvišim etičkim standardima.

“Stoga je u potpunosti neprihvatljiva svaka uvreda, prijetnja ili nasilje koje nerijetko trpe ili raspirivanje nepovjerenja i mržnje prema zdravstvenim profesionalcima”, zaključuju u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79