U Sarajevu uhapšeno 14 osoba, među njima i četiri inspektora, ovo su detalji akcije “Kolonija”

Foto: Slobodna Bosna

U zajedničkoj akciji Federalne uprave policije i MUP-a KS kodnog naziva “Kolonija”, uhapšeno je 14 osoba, a izvršeni su pretresi na 19 lokacija. Akcija je izvedena pod direktnim nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kako navode u saopćenju, akcija je vezana za dokumentovanja grupe osoba koja zajednički djeluje na području Kantona Sarajevo i svojim djelovanjem već duži vremenski period vrše krivična djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, te krivična djela “Razbojništvo” i “Teška krađa”.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu 16 policijskih timova izvršili su pretrese na 19 lokacija na području Kantona Sarajevo, te je lišeno slobode 14 osoba inicijala M.Z. (1995.), K.A. (1999.), M.O. (2000.), E.Š.(1999.), S.Ć.(1999.), A.A. (1983.), A.M. (1993.), E.P. (1987.), K.K. (1987.), M.A. (1979.), N.P. (1989.), S.P. (1987.), S.K.(1987.), H.H. (1991.), dok se osobe koje su obuhvaćena ovom istragom H.E. (1998.) i A.S. (1999.) nalaze u pritvoru.

Prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge „Canabis Sativa L“, „Amfetamin“, oružje, municija, mobilni telefonski aparati i sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Zbog zloupotrebe položaja i davanja dara uhapšene četiri osobe

Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima “Zloupotreba službena položaja ili ovlaštenja”, “Primanje dara i drugih oblika koristi”, “Protuzakonito posredovanje” i “Davanje dara i drugih oblika koristi”.

Vezano za navedena koruptivna krivična djela lišene su slobode četiri osobe, te su na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a isti će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predate na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Nastavljaju se dalje aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, navodi se u saopćenju FUP-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79