U Sarajevu zagađen zrak, Vlada KS proglasila epizodu “pripravnost”

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježen je značajan rast prosječnih dnevnih koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10, predviđenih za epizodu “pripravnost” (50 µg/m3), prema kojem su jutros na stanicama izmjerene sljedeće vrijednosti: Vijećnica 67, Otoka 64 i Ilijaš 99 µg/m3.

Nezdrav zrak u nekoliko gradova FBiH: Visoko večeras najzagađenije

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom i sa mogućnošću temperaturne inverzije te, u skladu s time, i daljnje pogoršavanje kvaliteta zraka.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera, proglasilo je epizodu “pripravnost”u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje Plan, uz kontinuiran nastavak praćenja stanja kvaliteta zraka, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Mjere koje treba provoditi u okviru epizode “pripravnost” su: u zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža – ispod 700 metara nadmorske visine zabrana kretanja automobila i teretnih vozila čiji dizelski motori imaju normu euro 1 i manju, uz pojačanu kontrolu inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, u svim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima, smanjivanje temperature za minimalno 2 stepena na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije s Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož-ulja, uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni plin ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti, maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš, pozivanje pravnih lica da, u zavisnosti od svojih mogućnosti, izvrše pomjeranje početka radnog vremena radi rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica.

Zrak sve zagađeniji, kontrole slabije, a građani bolesniji

Upućuje se i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju stanovništvu Kantona da smanji kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima, kad je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća. Apeliraju i na rizične grupe stanovništva, kao što su hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starijoj populaciji, maloj djeci i trudnicama, da reduciraju duže ili naporne aktivnosti na otvorenom, koliko im to mogućnosti dozvoljavaju.

Nepovoljna situacija kad je u pitanju kvalitet zraka očekuje se i u narednim danima, što može dovesti do pogoršanja postojećih zdravstvenih tegoba, pa se apelira na stanovništvo da aktivnosti na otvorenom prostoru planiraju u skladu sa stanjem kvaliteta zraka, u mjeri koliko je to provodivo.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata, kao i najnovija obavještenja u vezi s kvalitetom zraka, mogu se pratiti na stranici Kvalitetzraka.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79