U SDA zabrinuti: Partnerstvo HDZ-a i SNSD-a ozbiljno prijeti ovoj državi

Potpredsjednik SDA i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH gostovao je danas u Danu uživo gdje je govorio o aktuelnim političkim odnosima u BiH. Softić je kazao da mu se čini da kako se bliže izbori sve će teže biti doći do rješenja.

Softić se osvrnuo na reakcije na njegove nedavne izjave o mogućem kompromisu, kazavši da nije očekivao da će neko benigne izjave pretvoriti u naslove o izdaji države.

“Nisam očekivao da će neko benigne izjave pretvoriti u naslove da sam ja pozvao na izdaju države, da sam pizvao na uvođenje aparthejda u državi. To su neke stvari koje čovjek ne može predvidjeti. Moja intencija je bila da pokušam objasniti atmosferu u kojoj se pregovara o Izbornom zakonu. Svaka, pa i najmanja mogućnost kompromisa se unaprijed proglašava izdajom”.

“Nisam čuo da je neko iz SDA reagovao, na društvenim mrežama je ovih dana mnogo mojih izjava koje ja u životu nisam pomislio da izgovorim, a ne izgovorio. Postoje botovi koji se bave i privatnim životima ljudi i svim ostalim”, dodao je Softić.

Sutra je na rasporedu sjednica Kolegija SDA.

“Sutra imamo sjednicu Kolegija, tako da će vjerovatno biti govora o predstojećim pregovorima. Ne vjerujem da je ovo tema ikome što sam ja izvovorio. Očigledno je da onog trenutka kada smo prešli u novu godinu smo ušli u izbornu godinu i sve ono što se izgovori, stavlja se na kvadra i od toga se prave sulude konstrukcije. Optužiti mene da sam zbog riječi kompromis pozvao na izdaju zemlje i pravljenje aparthejda, ovakvo nešto još nisam u politici doživio“.

Softić kaže da mu se čini da kako se bliže izbori sve će teže biti doći do rješenja.

“Ja nisam glasnogovornik lidera SDA; ja govorim ono što ja mislim. Lider SDA je formirana ličnost da može govoriti ono što on misli. Ja sam samo iznio mišljenje o stanju u kojem jesmo i upozoriti da što se više budemo približavali izborima, sve će teže biti doći do rješenja”.

Da li je kompromis moguć?

“Da vam budem iskren, prije ove izjave koja je završila u usputnom intervjuu bio sam puno optimističniji, sada vidim da je stanje pod psihozom i upalom i bojim se da smo dalje od onoga što bi moglo da se protumači kao neka vrsta rješenja u BiH. Sada se postavlja pitanje šta onda kada se ne dođe do rješenja?“, ističe Softić.

Dodaje da je HDZ BiH dugo već u strateškom partnerstvu sa SNSD-om.

“HDZ BiH je dugo u nekoj vrsti strateškog partnerstva sa SNSD-om i ja upozoravam na to da to partnerstvo ozbiljno prijeti ovoj državi, prijeti demokratskim procesima i svemu onome što možemo smatrati budućnošću ove zemlje“.

“Do sada smo na sceni vidjeli bojkot državnih institucija i od opozicije i to je možda Dodiku dalo zamajac da radi ovo dalje”, dodaje.

Različiti stavovi iz Hrvatske?

“Vrlo je teško razumjeti ovo što Milanović radi u ovom mandatu“, ističe Softić.

“Šta smo mi dobili sa ovim što je Vučić uradio sastankom sa Dodikom? Vučić nije poslije tog sastanka izašao i kazao da je s Dodikom dogovorio vraćanje u institucije. On je ostavio prostor u kojem on i dalje može da ucjenjuje, da provocira i prijeti. Samo je povukao liniju da se može distancirati od te politike”, kazao je.

Intervju N1 televizije pogledajte na ovom linku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79