U Siriji i Iraku se još uvijek nalazi oko 80 bh. državljana

Naši susjedi, a u posljednjih nekoliko godina u tome prednjači Hrvatska, Bosnu i Hercegovinu često pokušavaju predstaviti kao zemlju koja je leglo terorizma, terorista, onih koji namjeravaju otići na ratišta u Siriju i Irak, ili se otamo vraćaju.

U informacijama koje je Obavještajno sigurnosna agencija BiH dostavljala različitim državnim institucijama precizno je navedeno kako je na strana ratišta iz naše zemlje otišlo nešto više od 200 ljudi, od kojih je više od polovine napustilo našu zemlju 2013. godine. Međutim, ono što je čak i značajnije je da je odlazak bh. državljana iz BiH zaustavljen, te da u posljednje četiri godine nije registrovan nijedan takav slučaj, mada je malo vjerovatno da nije bilo pokušaja. No, očito je da su agencije za sprovođenje zakona u našoj zemlji, barem što se ovog segmenta tiče, svoj rad dovele skoro do savršenstva. Vrijedi još napomenuti da je još dvadesetak državljana BiH, koji su živjeli izvan naše zemlje, u proteklih desetak godina otišlo na ratišta u Siriji i Iraku.

Napuhani podaci

Što se tiče povrataka sa stranih ratišta, u proteklih desetak godina u našu zemlju se vratilo 50-tak punoljetnih osoba, kao i oko 20 djece. Među ovim osobama je i njih 13 koji su izručeni u decembru prošle godine, o čemu su izvijestili svi mediji.

U vezi sa ovim problemom, do sada je pred Sudom BiH procesuirano 28 osoba zbog različitih optužbi, odnsono da su učestvovali u ratnim sukobima, da su pokušavali otići na strana ratišta, te da su podstrekivali ili finansirali odlaske drugih osoba.

Posljednjih godina mediji susjednih zemalja, zahvaljujući “dobro obaviještenim izvorima” su plasirali informacije kako se u Siriji i Iraku nalazi 300 osoba iz BiH koji bi trebali da se vrate u našu zemlju. Tekstovi su najčešće interpretirani tako da u Siriji i Iraku boravi 300 krvožednih terorista koji će, kada se vrate, a to je kao pitanje dana, po BiH, ali i zemljama regiona, svaki dan baciti poneku bombu, piše Oslobođenje.

Međutim, ništa od toga nije istina. Naime, prema informacijama koje je OSA dostavljala domaćim institucijama, taj broj je četverostruko manji, a među njima čak ima više žena nego muškaraca. Osim njih, u Siriji i Iraku se nalazi i oko 40 djece.

Jedan od najpoznatijih slučajeva hapšenja terorista bilo je hvatanje i izručenje SAD-u Mirsada Kandića. Radi se o osobi koja je slovila za šefa obavještajne službe ISIL-a. U jednom trenutku se pojavila informacija da se Kandić krije u BiH. zahvaljujući djelovanju OSA-e i drugih agencija za provođenje zakona, on je uhapšen i 2017. godine izručen SAD-u, koje su za njim raspisale potjertnicu. On je, navodno, opskrbljivao ISIL-ove teroriste materijalom potrebnim za poduzimanje bombaških akcija, kao što je eksploziv, prsluci za bombe is drugo.

Sejfović, Gačić, Rešidović…

Kandić nije jedini međunarodni terorista uhvaćen u BiH, zajhvaljujući obavještajnom radu bh. agencije. Tu su i teroristi koje su potraživale druge zemlje, poput Turske i Njemačke. Osim toga, OSA je radila i na prikupljanju podataka, te sprečavanju odlaska državljana BiH i na druga strana ratišta, ne samo u Siriju i Irak, kao što su ona u Ukrajini i slično. Zahvaljujući njihovom radu pojedinci su spriječeni da odu i na ta ratišta.

Također, OSA je aktivno pomagala domaćim policijskim agencijama i na rasvjetljavanju srugih slučajeva. Među poznatijim su bjekstvo Amela Sejfovića iz Sarajevskog zatvora. Pomogli su i pri lociranju višestrukog ubice Edina Gačića, čiji je krvavi pohod u okolini Sarajeva uznemirio cijelu BiH. Zahvaljujući OSA-i lociran je i uhapšen Ermin Rešidović, koji je skrivanjem pokušao izbjeći izdržavanje zatvorske kazne na koju je osuđen.

I opet, zahvaljujući pomoći OSA-e policijske agencije i tužilaštva u BiH su prikupili značajne informacije u slučajevima “Pravda”, u kojem je optuženo više osoba za nezakonito preuzimanje nekretnina, a prvoopttuženi je bivši ministar MUP-a RBiH Alija Delimustafić, potom “Zadruga” u okviru kojeg su vlasnici agencija za privremeno i povremeno zapošljavanje optuženi za pranje novca. OSA je prikupljala podatke i u toku istrage koja je rezultirala hapšenjem dvadesetak policajaca u Sarajevu.

Osim toga, zahvaljujući podacima koje je prikuplja OSA realizovane su brojne akcije hapšenja zbog nelegalne proizvodnje i trgovine narkoticima. Količina zaplijenjene droge mjeri se stotinama kilograma.

Ratni zločini

Ipak, jedan od najznačajnijih poslova koje OSA obavlja rad na rasvjetljavanju ratnih zločina. Zahvaljujući tim aktivnostima OSA je za Tužilaštvo BiH osigurala više od 500 korisnih informacija, na osnovu kojih su podizane ili dokazivane optužnice za počinjene ratne zločine u našoj zemlji. Dodatno tome, OSA je osigurala još oko 300 korisnih informacija za druga tužilaštva u BiH, koja su radila na predmetima ratnih zločina.

“Konzumenti” OSA-inih informacija u vezi sa počinjenim ratnim zločinima su i policijske agencije. Tako su, recimo, za istrage SIPA-e i drugih policijskih agencija bh. obavještajci osiguralni više od 750 korisnih informacija. U vezi sa ovim sličajevima OSA je pomagala i drugim institucijama u BiH, kao što su Institut za traženjer nestalih lica BiH i druge.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79