U Širokom Brijegu požar ugrožava kuće: Hoće li Dodik odobriti intervenciju helikoptera?

U subotu poslijepodne izbio je požar u mjestu Kočerin pored Širokog Brijega i još uvijek se širi, a ugrožene su i kuće zbog čega je dio mještana evakuiran. Također, jedna starija osoba je hospitalizirana.

Vatrogasci i mještani ulažu velike napore kako bi obranili kuće i stavili požar pod nadzor.

Ovo nije prvi požar u ovim ljetnim mjesecima u na području Širokog Brijega i Zapadnohercegovačke županije. Prethodno su na širem području Širokog Brijega bila dva velika požara u kojima su izgorili hektari borove šume i suhog raslinja. Već mjesecima kiša u ZHŽ-u nije padala i to izaziva velike probleme s požarima, a što dodatno otežava posao vatrogascima.

Ministarstvo odbrane BiH je po prijemu zahtjeva za gašenje požara helikopterom u gradu Široki Brijeg dobijenim od Ministarstva sigurnosti BiH sagledalo raspoložive resurse u svrhu uduvoljenja zahtjevu.

Zahtjev je dostavljen Predsjedništvu s prijedlogom za donošenje odluke i davanja ovlaštenja ministru odbrane za angažman Oružanih snaga.

“Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH uvijek su spremne u skladu sa raspoloživim resursima pomoći civilnim strukturama vlasti u kriznim i drugim situacijama”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Kao što je već poznato nekoliko dana, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbija dati saglasnost za angažman helikoptera OSBiH u svrhu gašenja požara u nekoliko hercegovačkih gradova.

Posljedice Dodikove inat politike direktno osjećaju građanima kojima požari uništavaju imovinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79