U sklopu pojačanih kontrola u Maglaju pronađena droga, uhapšeno 12 osoba

U spomenutim radnjama, iskazan je visok stepen koordinacije i zajedničkog rada timova kriminalističke i uniformisane policije, gdje su poseban doprinos i pomoć pružili timovi Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK

Pripadnici Policijske stanice (PS) Maglaj su u sklopu pojačanih kontrola i pregleda pronašli i oduzeli oko 400 grama biljne i praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, kao i vatreno oružje nepoznate marke i kalibra, te određenu količinu municije, saopćeno je iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

U svim slučajevima pronalaska sporne materije, osobe kod kojih je pronađena su lišene slobode, zadržane u službenim prostorijama i nad njima je izvršena kriminalistička obrada, dok je pronađena materija fotografisana, izuzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Slobode su lišene osobe inicijala H.N., M.A., G.S., O.E., B.A., S.R., M.V., G.A., Dž.D., B.A., O.S. i O.M., svi iz Maglaja.

Nakon izvršene kriminalističke obrade i prikupljenih dokaza, kriminalistički istražitelji će protiv osumnjičenih osoba Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostaviti izvještaje o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela – neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

U jednom slučaju je zadokumentovano i krivično djelo – nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i krivično djelo – posebni slučajevi krivotvorenja isprave, kada je prilikom kontrole putničkog motornog vozila “mercedes”, u mjestu Novi Šeher, utvrđeno da se na vozilu nalazi ručno pravljenja registarska tablica.

Pored toga, zadokumentovano je i krivično djelo – sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje.

Također su u dva slučaju od višestrukih povratnika u činjenju težih prekršaja u saobraćaju, osoba O.E. i H.N. iz Maglaja, privremeno oduzeta putnička motorna vozila “audi” i “passat”.

– Poduzimajući naznačene aktivnosti na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, te zavedenim kriminalističkim obradama, kriminalistički istražitelji Policijske stanice Maglaj su došli do korisnih operativnih saznanja, koja će biti korištena u daljnjim aktivnostima na preveniranju i dokumentovanju slučajeva zloupotrebe opojnih droga – navodi se u saopćenju.

U spomenutim radnjama, iskazan je visok stepen koordinacije i zajedničkog rada timova kriminalističke i uniformisane policije, gdje su poseban doprinos i pomoć pružili timovi Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79