U škole u Kantonu Sarajevo vraćaju se i učenici sedmih i osmih razreda

Nove epidemiološke mjere koje je danas donijela Vlade KS unose promjene i u način odvijanja nastave za učenike pojedinih razreda osnovnih i srednjih škola, počevši od 26. aprila. Prvenstveno, to se odnosi na učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola, koji se vraćaju u škole.

Pojašnjavajući nove mjere, Arman Šarkić, član Kriznog štaba KS kazao je da će se odgojno-obrazovni proces za učenike razredne nastave od 1. do 4./5. razreda, učenike 7. i 8. razreda predmetne nastave javnih i privatnih osnovnih škola i učenike paralelnih škola realizirati u prostorijama škole, po kombinovanom modelu.

Učenici ostalih razreda predmetne nastave nastavljaju pohađati nastavu online.

Nastava za učenike trećeg razreda javnih i privatnih srednjih škola i sve učenike JU Srednja muzička škola realizirat će se u prostorijama škole po kombinovanom modelu.

“Učenici 1., 2. i 4. razreda srednje škole nastavljaju pohađati nastavu online”, kazao je Šarkić

Visokoškolskim ustanovama se preporučuje izvođenje nastave u online sistemu.

“Dozvoljena je realizacija nastavnog procesa, predavanja, vježbe, ispiti) i u prostorijama visokoškolske ustanove u grupama do 20 osoba, uz obavezno pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera propisanih od nadležnih organa i institucija”, objasnio je Šarkić.

Podsjetimo, posebna novina u današnjim odlukama je da se dozvoljava rad ugostiteljskim objektima do 20 sati, uz prisustvo maksimalno 20 osoba u objektu. Nove mjere donose i dopušten rad rad kladionicama, fitness centrima, teretanama, spa centrima, javnim bazenima uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Podsjetimo, od ove sedmice u škole su se, po kombinovanom modelu, već vratili učenici od 1. do 4., u nekim slučajevima i 5. razreda osnovnih, te 3. razreda srednjih škola piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79