U Sloveniji obvezna vakcinacija za sve državne službenike koji nisu imali koronu

Foto: Anadolu Agency

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se vakcinisati protiv Covida-19, a negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za dolazak na posao, kao za ostale nevakcinisane građane, odlučila je slovenska vlada.

Da bi mogli raditi, svi će, ako do sada nisu vakcinisani ili već preležali bolest, morati dokazati da su dobili prvu dozu vakcine do 1. oktobra, a do 1. novembra drugu dozu, osim ako se ne odluče za vakcine Johnson&Johnson koje pruža zaštitu nakon jedne doze.

Odluku kojom želi dati primjer i ostaloj populaciji da se što prije vakciniše vlada je donijela kasno sinoć na dopisnoj sjednici, a pojasnit će je detaljnije u petak na konferenciji za novinare.

Pooštravanje protuepidemijskih mjera po kojima je za rad, javni prijevoz, odlazak u trgovački centar, banku ili poštu, te niz drugih aktivnosti potrebno imati covid potvrdu o vakcinaciji ili negativan test na snazi je od srijede, kada su u Ljubljani održane i demonstracije protivnika vlade protiv kojih je nakon izgreda intervenirala policija.

Prema objavljenoj anketi koju prenose mediji, protiv takvog zaoštravanja mjera je više od 40 posto ljudi, a mnogi tzv. PCT uvjete za rad smatraju diskriminatornim.

Restrikcije povećale interes za vakcinacijom

Ministar zdravstva Janez Poklukar to negira, pa je za Slovensku televiziju izjavio da vlada svojom odlukom samo daje stanovit “socijalni benefit” onima koji se vakcinišu i tako štite svoje zdravlje i zdravlje drugih.

Premijer Janez Janša izjavio je da unatoč negodovanju i protestima vlada od svojih mjera protiv širenja zaraza neće odustati, a restrikcije su od same najave jako povećale interes za vakcinacijom.

Jelko Kacin , vladin glasnogovornik za vakcinaciju kazao je da je od početka ovog mjeseca broj vakcinisanih u sedmici povećan za dva do tri puta, pa bi u ovoj sedmici moglo biti vakcinisano i do 35 hiljada ljudi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79