U Sloveniji rekordan broj novih slučajeva, uvode se stroge mjere

U Sloveniji je, u posljednja 24 sata – s 3557 testova, potvrđeno 137 novih slučaja zaraze koronavirusom, što je 33 više nego prethodni dan i novi je rekordni broj potvrđenih dnevnih infekcija od početka epidemije, objavila je danas tamošnja vlada.

Do sada je najveći broj novih zaraza u jednom danu bio zabilježen 15. septembra, kad je potvrđeno 123 novooboljelih, uz 3123 testa.

Zbog velikog porasta broja novozaraženih u posljednje dvije sedmice, Sloveniju je na listu epidemiološki nesigurnih destinacija stavila vlada Velike Britanije, nakon što su to prethodnih dana već učinile Norveška, Švedska, Litvanija i Estonija, objavili su mediji.

Broj aktivnih slučajeva zaraze u Sloveniji je trenutno 1116.

U bolnicama je 67 oboljelih od infekcije COVID-19, što je sedam više nego prethodni dan, a među njima ih je 11 na intenzivnom liječenju. Zabilježena su četiri nova smrtna slučaja pa se broj preminulih povećao na 138.

Budući da se za smirivanje epidemiološkog stanja sljedećih desetak dana smatra kritičnima, vlada Janeza Janše od subote uvodi obavezno nošenje maski na javnim prostorima poput tržnih centara, ali i u učionicama te fakultetskim salama.

Vlada takođe razmišlja o mogućem ograničavanju dopuštenog druženja ljudi na najviše šest osoba. Uz to, od sljedeće sedmice će se rad ugostiteljskih objekata ograničiti pa će oni smjeti raditi najduže do 22h, a neka ograničenja predviđaju se i za rad trgovina, najavljuju mediji.

S druge strane, vlada poziva stanovništvo na odgovornost i dosljedno pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera – držanje potrebne distance, higijenu ruku te izbjegavanje privatnih druženja izvan porodičnog kruga, kao što su rođendanske i druge proslave.

Kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze u radnim sredinama, vlada Janeza Janše pozvala je u četvrtak poslodavce da svim zaposlenima prilikom dolaska na posao mjere temperaturu i tako omoguće siguran rad, za što su zakonski odgovorni, te da u dogovoru s doktorima medicine rada definišu stepen rizika zaraze u svojim prostorima i tome preventivno prilagode način i vrijeme rada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79