U slučaju novih nemira NATO je spreman poslati dodatne trupe na Kosovo

 

Kako se približava krajnji rok za odluku o registarskim tablicama iz NATO-a su poručili da su spremni pojačati svoje snage na Kosovu ukoliko napetosti ponovo eskaliraju.

Danas se obratio prvi zamjenik KFOR-a Luca Piperni: “Na oprezu smo i spremni djelovati”, te dodao da ukoliko bude novih napetosti mogu povući i rezervne snage koje mogu biti na raspolaganju u vrlo kratkom roku.

Raniji pokušaji uvođenja kosovskih registarskih tablica na sjevernom Kosovu naseljenom Srbima doveli su do sukoba između policije i lokalnih Srba, koji su blokirali ceste. Barikade su demontirane tek kada su mirovne snage NATO-a “uskočile” da nadgledaju proces i kada je Kosovo pristalo odgoditi odluku o izdavanju dozvola.

Piperni je rekao da je situacija trenutno mirna, ali da NATO ne može isključiti nove napetosti ili nasilje na sjeveru kako se približava krajnji rok za donošenje odluke o registarskim oznakama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79