U slučaju nulearnog napada, odmah uradite ove tri stvari

Stanovnici New Yorka bili su iznenađeni kada je gradsko Odjeljenje za vanredne situacije objavilo novo javno saopštenje o nuklearnoj spremnosti (Nuclear Preparedness PSA).

Iako je “vjerovatnoća incidenta sa nuklearnim oružjem u i oko New Yorka veoma mala”, navodi se u postu, “važno je da Njujorčani znaju koje mjere predostrožnosti treba da preduzmu da bi ostali bezbijedni”. Novi PSA ohrabruje Njujorčane da preduzmu “ključne, jednostavne korake u slučaju takvog incidenta”.

U stvari, to je video sa uputstvima šta da se radi ako se nuklearna eksplozija dogodi iznenada, bez upozorenja, u gradu ili blizu njega. Istina je da se tokom čitavog rata, odnosno ruske agresije na Ukrajinu, priča o mogućem nuklearnom napadu, ali panike nije bilo. Međutim, stvari su u posljednje vrijeme postale intenzivnije, pa je pažnju privukao i snimak njujorškog Odjeljenja za vanredne situacije – sa povećanim brojem klikova.

Uputstva za iznenadni nuklearni napad su vrlo jednostavna, a video sadrži detaljnije objašnjenje tih uputstava, prenosi Slobodna Dalmacija.

PRVI KORAK: “Ulazi unutra, brzo.” Vi, vaši prijatelji, vaša porodica… uđite unutra. Ostati u kolima nije opcija. Morate ući u zgradu i odmaknuti se od prozora”.

DRUGI KORAK: “Ostanite unutra. Zatvorite sva vrata i prozore. Imate li podrum? Idi tamo. Ako ga nemate, idite što dalje u sredinu zgrade. Ako ste bili napolju nakon eksplozije, odmah se operite”.

TRI KORAKA: “Ostanite sa nama i pratite medije za više informacija”.

I to je to, iz „prve ruke“.

U medijima se dodaju novi detalji: veb stranica IFL Science za popularnu nauku dodaje u drugom koraku da “svu gornju odjeću u ovom trenutku treba spremiti u vreće kako bi radioaktivni materijal držao dalje od vas i bilo koga u blizini”.

“Iako nije u videu, preporučujemo da ne koristite balzam na kosi. Kao što upozorava savezna vlada, regenerator će vezati radioaktivni materijal za vašu kosu, sprječavajući je da se ispere”, navedeno je.

Link vodi do članka iz avgusta 2017. u kojem IFL Science izveštava da je Guam – američka teritorija kojoj su nedavno prijetili raketni napadi (iz Sjeverne Koreje) – izdao niz smjernica Odjeljenja za unutrašnju bezbjednost.

U tom materijalu se, između ostalog, kaže da „sve nuklearne naprave izazivaju fatalne posljedice kada eksplodiraju”, kao i da „eksperti predviđaju da je prijetnja masovnog strateškog nuklearnog napada na SAD danas manje vjerovatna, međutim terorizam je po prirodi nepredvidiv“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79