“U slučaju zatvaranja Bjelašnice i Igmana, skijaši će se preseliti na Jahorinu”

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman uputila je otvoreno pismo Kriznom štabu Kantona Sarajevo, Vladi i Ministarstvu zdravstva KS u kojem apeluje da ne zatvaraju skijališta zbog epidemiološke situacija.

Apel je upućen nakon informacije da Krizni štab razmatra zatvaranje skijališta zbog straha od pogoršanja epidemiološke situacije, a na osnovu primjeru iz regiona i Evrope te zbog nepoštivanje trenutnih mjera.

“Potpuno svjesni epidemiološke situacije i pažnje koju zahtijeva, vjerujemo kako su upravo planine: skijanje, sankanje, šetnja i općenito boravak na čistom zraku izvor fizičkog i psihičkog zdravlja, što takođe ne smijemo zanemariti. Stoga smo duboko ubijeđeni da bi zatvaranje skijališta na Bjelašnici i Igmanu bio apsolutno kontraproduktivan potez. Umjesto boravka na skijalištu, gdje svakog dana i s puno pažnje i sami radimo na poštivanju mjera, održavanju distance i nošenja bandana, potkapa ili maski, masa svijeta bi preselila u gradske zatvorene prostore; tržne centre, prodavnice, dječije igraone… A tu je, vjerujemo da se slažete, mogućnost zaraze daleko veća. Zar nije komično vidjeti ljude kako nose maske na ulicama Sarajeva, nažalost grada koji nosi neslavnu titulu jednog od najzagađenijih u svijetu, a onda ih skinu u krcatim i zadimljenim barovima i pušu jedni drugima u lice. To je valjda ok?!, pitaju iz Inicijative.

Dalje ističu da će većina ljubitelja skijanja, u slučaju zatvaranja Bjelašnice i Igmana, preseliti na Jahorinu.

“Nadamo se da vam to nije cilj. Ljekari od početka pandemije preporučuju prirodno sticanje imuniteta umjesto što se masovno kljukamo vitaminima, i mi i naša djeca, koja bi u vrijeme raspusta valjda trebali provoditi uz laptope umjesto na čistom planinskom zraku.

S obzirom da kao jedan od ključnih argumenata za eventualno zatvaranje ski-centra Bjelašnica – Igman navodite primjer evropskih skijališta, sa kojih se širila zaraza, koncept ski-centra Bjelašnica je sasvim drugačiji, budući da nema after-ski partija i gondola zatvorenoga tipa, koji bi bili potencijalno opasni i sa kojih se i širila zaraza, a ne sa staza i liftova”, navode u pismu.

Istaknuto je da je skijanje najsigurniji sport budući da je individualan i jedini kontakti među skijašima mogu biti na liftovima i u redovima pred liftovima.

“Firma KJP ZOI'84 je taj segment uredno organizirala da na šestosjedu mogu sjediti maksimalno 3 osobe, a na dvosjedu i tzv. sidru samo jedna osoba, s urednim razmakom između svake sobe, te ograđene pasaže pred liftovima čime je onemogućen bliski kontakt skijaša. Eventualnim zatvaranjem skijališta neće se postići apsolutno ništa, dapače. Samo bi se potaklo veće okupljanje građana u gradskoj sredini, posebno u zatvorenim prostorima. Također, ubijeđeni smo da bi se većina skijaša sa Bjelašnice okrenula Jahorini, koja već odavno radi u punom kapacitetu i koja je, sasvim sigurno, manje Covid-19 sigurna, pa bi time dobili samo kontraefekat.

U zapisniku Kantonalne uprave za inspekcijske poslove sačinjenom 11.1. 2021. o stanju na skijalištu stoji: ‘Ispred dvosjeda nije bilo gužvi, svi prisutni su držali propisanu distancu. Postavljene su mjere za suzbijanje Covid-19 na vidljivom mjestu. U prilogu sačinjena fotodokumentacija dvosjeda i drugih liftova koji su postavljeni na skijalištu. Sva mjesta u dijelu skijališta su ispoštovali Covid-19 uslove.’ Nadamo se da to dovoljno govori o poštivanju propisanih mjera”, piše u pismu.

Iz inicijative ističu da bi mogli navesti još pregršt argumenata protiv zatvaranja skijališta, ali da za to nema potrebe.

“Molimo vas da prije bilo kakve drakonske mjere još jednom dobro promislite o kontraefektima koje možete izazvati po zdravlje, a o ekonomiji sada i ne govorimo. U ime Inicijative dodatno ćemo animirati naše članove i sugrađane na maksimalnom poštivanju svih propisanih mjera i svođenju rizika na najmanju moguću mjeru, a vjerujemo da je upravo takva na planini”, zaključuju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79