U Srbiji najmlađi pacijent na respiratoru ima samo 20 godina

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić izjavila je da se u toj ustanovi od virusa korona trenutno liječi oko 700 pacijenata, a da najmlađi pacijent koji je na respiratoru ima 20 godina.

U izjavi za RTS Adžić je istakla da je brojka od više od 5.000 novozaraženih brine i kao ljekara i kao rukovodioca kovid bolnice i dodaje da samo može da nasluti šta će se destii za pet ili 10 dana.

– Naša bolnica je prilično puna, u njoj se nalazi 700 bolesnika, od toga je 620 na jedinicama poluintenzivne njege i 80 u jedinicama intenzivne njege. Trenutno su pune četiri jedinice intenzivnog liječenja i postoji još jedna, peta jednica spasa – rekla je Adžić.

Ističe da više od 20 odsto svih bolesnika koji se primaju u toj bolnici zahtjeva prijem u intenzivnu jednicu.

Adžić kaže da za 18 mjeseci od kada je počela pandemija i za 10 mjeseci kada je počela sa radom Kovid bolnica u Batajnici nisu imali težeg mlađeg pacijenta.

Navodi da je riječ o djevojci koja je stara 20 godina, apotekarka iz Beograda, koja nije vakcinisana i nema pridružene bolesti.

– Ona je intubirana, gotovo da nema pluća na koja diše, to je jedan progresivan stadijum kovida-19 i ona praktično diše sa jednim vrhom pluća. Njena pluća su zacementirana i takav je delta soj virusa – kaže Adžić.

Od 10 pacijenata koji sa tom djevojkom leže u intenzivnoj njezi, dodaje Adžić, niko nije vakcinisan.

Ona dodaje i da je 90 odsto bolesnika u Batajnici nevakcinisano.

– Lijepo smo krenuli da se vakcinišemo i da smo tako nastavili ne bismo sigurno došlo do ovog scenarija. Ovo je požar, gore je nego u decembru – ističe Adžić.

Govoreći o vakcinaciji zaposlenih u Kovid bolnici u Batajnici, Adžić kaže da su u toj ustanovi shvatili ozbiljnost situacije i da nema nevakcinisanog zdravstvenog radnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79