U Srbiji zabrana okupljanja više od pet osoba na otvorenom i zatvorenom

Govoreći o novoj mjeri – zabrani okupljanja više od pet ljudi na otvorenom i zatvorenom, članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević je objasnila da se to odnosi na okupljanja na javnim manifestacijama – na različitim vrstama proslava, kongresa, seminara kada su pitanju zatvoreni prostori, a da se ne odnosi se na školsku i radnu sredinu, pozorišta i kina.

“Naravno u takvim sredinama postoji obaveza da se obezbjedi 4m2 po osobi u prostoriji, da je udaljenost dva metra. Kada su pitanju kulturne manifestacije, tu je zadržano za pozorište i kina do 500 ljudi, ali i tu je propisano na svakom koraku kako treba da se ponaša. Do sada se pokazalo da besprijekorno funkcioniše iako je duži period za ulazak u salu i izlazak, sve vrijeme se nosi maska, jeste procedra koja zahtijeva strepljenje”, navodi Kisić Tepavčević.

Podsjetimo, do današnje odluke zabrana je podrazumijevala ne više od 30 ljudi.

“Autobusi ne spadaju u mjesta na kojima je propisana zabrana okupljanja do pet ljudi. Oni jesu mjesta gdje je moguće dalje prenošenje virus i zato stalno treba da utičemo jedni na druge ako se ne nose maske”, navela je ona.

Ukoliko ste i kod nas situacija bude odvijala kao što je slučaj u zemljama u okruženju, razmišljaće se i razmišlja se o potencijalnim novim mjerama ili adaptiranju nekih uvedenih. Pričalo se i skraćivanju radnog vremena – to što neki objekat radi do 23 časa ne znači da tamo treba da idemo često i da ostanemo baš do 23h, kaže epidemiloškinja.

Ona je rekla da će se na kršenje novouvedenih mjera takođe primijenjivati kaznena politika predviđena izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, prema kojima je za pravna lica predviđena kazna od 5.000 dinara, a za pravna lica od 50.000 – 300.000 dinara.

U pitanju su, naglasila je, generalne mjere za svaku od podvsta nepoštovanja mjera, a ključno je to što će inspektori na licu mjesta moći da izriču mandatne kazne, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Govoreći o slavama, poručila je da građani to limitiraju, da rasporede eventualno u nekom periodu i da to proslave u zdravlju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79