U Srebrenici potpisana koalicija SNSD-a i SDA, DF i SBiH!

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić i predsjednik lokalnog SNSD-a Radomir Pavlović potpisali su danas koalicioni sporazum s predstavnicima SDA, SBiH i DF-a o saradnji, formiranju skupštinske većine i konstituisanju Skupštine Općine nakon ponovljenih izbora u ovoj lokalnoj zajednici.

Nakon potpisivanja sporazuma akteri su izjavili da će sutra biti održana sjednica i obavljeno konstituisanje Skupštine Općine poslije dva neuspješna pokušaja te da će zakazati termin održavanja redovne sjednice lokalnog parlamenta, da bi se izvršile kadrovske promjene u skladu sa ovim sporazumom.

Ekonomska saradnja

Predstavnici ostalih stranaka koje imaju odbornike u Skupštini općine Srebrenica nisu učestvovali u dogovorima i potpisivanju ovog sporazuma.

Grujičić, koji je na dužnost općinskog načelnika izabran kao zajednički kandidat, rekao je da će on obaviti razgovor s njihovim predstavnicima i odbornicima i dogovoriti daljnje uslove saradnje i djelovanja u interesu ove sredine.

– Zadovoljstvo mi je što smo došli do dogovora i pokazali da smo odgovorni i da se mi ovdje možemo dogovoriti, ukoliko nema negativnih utjecaja sa strane – naveo je Grujičić.

On je naglasio da se sporazum u najvećoj mjeri odnosi na ekonomsku saradnju i da je, bez obzira na zadovoljstvo ili nezadovoljstvo raspodjelom rukovodećih pozicija, u interesu svih ekonomski napredak i stvaranje boljih uslova života, što treba da bude cilj svih političkih partija.

Kao zajednički kandidat srpskih stranaka, potpisat ću poseban sporazum sa svim srpskim političkim partijama, kako bi sve stranke koje su meni dale podršku bile zastupljene u strukturama javnih ustanova i općinske uprave u Srebrenici – objasnio je Grujičić.

On je ocijenio da je mnogo izgubljeno zbog ponavljanja izbora i kašnjenja u konstituisanju vlasti te da treba ubrzano raditi da se to nadoknadi i realizuju brojni projekti na dobrobit ove zajednice.

Na pitanje šta je s predstavnicima ostalih stranaka, Grujičić je odgovorio da je ovo bio dogovor SNSD-a i bošnjačkog bloka, a da je on razgovarao s predstavnicima partija i da očekuje postizanje dogovora o njihovom učešću u vlasti i međusobno razumijevanje da bi svi bili zadovoljni.

Podjela kadrovskih pozicija

Grujičić kaže da još nije obavljena podjela kadrovskih pozicija u općini i općinskim ustanovama, ali da je namjera da to bude “jedan odbornik, jedna pozicija”.

– Cilj je da se deblokira rad i konstituiše Skupština, a na redovnoj sjednici će na dnevnom redu biti imenovanje direktora u općinskim ustanovama i preduzećima i tada ćemo dogovoriti raspodjelu rukovodećih mjesta – zaključio je Grujičić.

Pavlović je rekao da je potpisan koalicioni sporazum između SNSD-a i bošnjačke inicijative “Moja adresa Srebrenica”.

On je istakao da je dogovoreno da se sutra održi konstitutivna sjednica i zakaže redovna sjednica na kojoj će se dogovarati o raspodjeli funkcija i rukovodećih mjesta u općinskoj upravi, ustanovama i firmama.

Predstavnik bošnjačkog bloka Zulfo Salihović rekao je da je zadovoljan što je došlo do razumijevanja predstavnika SNSD-a i SDA, čime se prevazilazi kriza i komplikovana situacija u Srebrenici.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79